Hildegard von Bingen – haar leven en haar muziek

Aan de hand van haar inspiratiebronnen, in het bijzonder de muziek, lopen we het leven van Hildegard von Bingen na, abdis van het klooster Rupertsberg in Bingen in de 12e eeuw. Een tijd waarin de kerk het moeilijk had en in scheuring lag, waar Hildegard ook direct mee te maken had. Ze onderhield contacten met pausen, keizers en de abt Bernardus van Clairveaux van de cistercienzers, met wie ze een intensieve briefwisseling had.

Hildegard componeerde en schreef haar eigen versie van het gregoriaans. Daarmee was ze de eerste componist die bij naam bekend was. In de vele visioenen die ze had, die vooral gingen over de kerk en het geloof in die tijd, verwees er één heel direct naar de muziek en het componeren: ‘Dan, in een visioen, componeerde en zong ik gezangen en melodieën om God te eren en zijn heiligen, terwijl ik nooit muziek had gestudeerd en niet eens wist hoe ik de neumen voor mezelf uit moest leggen’.

Naast haar muzikale talent wist Hildegard ook veel af van kosmologie, filosofie en plantenkunde en had ze haar eigen kruidentuin.
In de lezing maakt u kennis met deze veelzijdige en getalenteerde vrouw, die haar tijd ver vooruit was. En die een heel eigen weg volgde, wat ook in de muziek goed te horen is.

Praktisch

Plaats: La Verna, Derkinderenstraat

Datum: Donderdag 17 december 2020

Tijd: 20.00 uur – 22.00 uur

Prijs: €10,00

Verzorgd door: Dionne Brussee

Aanmelden kan via deze link.

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!