Heilige moeder Theresa – 5 september

Moeder Teresa werd geboren als Agnes Gonxha Bojaxhiu in Skopje op 26 augustus 1910. Zij overleed in Calcutta op, 5 september 1997. Zij werd bekend als de stichteres van de Missionarissen van Naastenliefde en kreeg voor haar werk onder de armsten van India de Nobelprijs voor de vrede (1979).  

In 2003 werd moeder Theresa zalig verklaard. In 2002 erkende het Vaticaan de genezing van een kwaadaardige tumor in de buik bij de Indiase vrouw als een wonder. De vrouw getuigde dat zij, toen zij naar de mis ging, bij het binnengaan van de kerk een foto van Moeder Teresa zag en dat er lichtstralen uit haar ogen kwamen. Hierna voelde zij zich duizelig worden en werd ze door zusters in bed gelegd. De zusters legden een medaillon van Maria op haar buik. Zes uur later was ze genezen. Hiertoe werden 113 getuigen gehoord en 35.000 pagina’s aan documentatie verzameld. Op 4 september 2016 volgde de heiligverklaring door paus Franciscus.

Agnes Gonxha Bojaxhiu werd geboren in wat nu Noord-Macedonië heet en groeide op in een welgesteld Albanees-katholiek gezin. Al in haar tienerjaren ervaart Agnes een roeping tot het religieuze leven. Op 17-jarige leeftijd treedt ze in de orde van Onze lieve vrouw van Loreto in Rathfarnham, Ierland. Ze ontvangt de naam Maria Teresa als kloosternaam, in verwijzing naar Theresia van Lisieux. Een jaar later vertrekt ze naar Calcutta in India waar ze onderwijzeres wordt aan een meisjesschool.

Getroffen door het lot van de talloze dakloze zieken en stervenden, zwervende kinderen, hongerigen en leprozen besloot zij zich te wijden aan deze armsten der armen. Ze verliet met toestemming van Pius XII haar klooster en zette in Calcutta een wereldwijd bekend werk onder armen op, dat zij tot kort voor haar dood leidde. Ze stichtte de orde van de Missionarissen van Naastenliefde, een religieuze orde voor zusters in Calcutta. Veel jonge vrouwen sloten zich bij haar aan. Op 7 oktober 1950 is officieel de ‘Congregation of the Missionaries of Charity’ opgericht. De zusters doen naast de drie gebruikelijke geloften van armoede, kuisheid en gehoorzaamheid nog een vierde, specifieke gelofte: ‘het van ganser harte, kosteloos dienen van de armsten der armen’. De organisatie werd zo groot, dat ook buiten India veel huizen werden opgericht. Een Nederlands tehuis van de Missionarissen van Naastenliefde, opgericht in 1977, bevindt zich te Rotterdam; een Belgisch tehuis werd in 1980 te Gent opgericht.

Op levensbeschouwing.net is een klein filmpje over haar leven en werk te vinden.

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!