Gregoriaans festival Den Bosch

De 8e editie van het Nederlands Gregoriaans Festival gaat op 9 juni 2023 van start. 3 dagen lang is Den Bosch het centrum waar jong en oud zich kan onderdompelen in de wereld van het gregoriaans. Oude en nieuwe klanken zullen klinken in de Sint Jan, de Grote Kerk en de Sint Cathrien. Maar ook het Zwanenbroedershuis, Stadsklooster San Damiano en de Bouwloods zijn plekken waar verschillende activiteiten plaatsvinden.

Symposium
Het Nederlands Gregoriaans Festival 2023 opent met een dag die in het teken staat van de verdieping. Terwijl middelbare scholieren deze dag nader kennis maken met het gregoriaans in het Laetare!-project, is er voor de volwassenen ruimschootse verdieping in het Symposium.

De titel van het Symposium luidt: Gregoriaans: een tijdloos of tijdgebonden repertoire? Drie sprekers zullen vanuit hun eigen vakgebied licht werpen op deze stelling.

Verdiepingscursus gregoriaans
Gevorderde zangers gaan drie ochtenden onder leiding van Eugeen Liven d’Abelardo werken aan de Mis- en officiegezangen voor het Feest van Corpus Christi. Op het repertoire staan uit het Graduale Novum (vieux fonds): de introitus Cibavit eos; graduale Oculi omnium; Alleluia Caro mea; sequentia Lauda Sion; de offertoria Portas Caeli & Sanctificavit Moyses en de Communio’s Qui manducat & Hoc corpus.. Uit het Liber Hymnarius wordt gewerkt aan de Hymne Pange Lingua, en 2 responsoria prolixa Homo quidam & Comedetis carnes.

Stadsklooster San Damiano
Van der Does de Willeboissingel 12
5211 CB Den Bosch

Meezingen
Op zaterdag 10 juni kan het publiek kennismaken met de werkwijze van de Gregoriaanse Kring. Dirigent en componist Wilko Brouwers nodigt iedereen uit om mee te doen en samen met anderen gregoriaans te zingen.

“In elk mens huist misschien wel een monnik. Dat is mogelijk de reden dat zoveel mensen zich tot het gregoriaans aangetrokken voelen.” Dat stelt Wilko Brouwers die samen met Katrijn Kuypers zeven jaar geleden in Utrecht een eerste Gregoriaanse Kring startte. Het idee was en is om eenmaal per maand met belangstellenden gregoriaanse gezangen te zingen, die behoren bij de betreffende periode van het kerkelijk jaar, zonder de druk van een optreden. Ondertussen zijn er negen Gregoriaanse Kringen in Nederland, alle met gemiddeld zo’n 15 deelnemers; rijp en groen, mannen en vrouwen, jong en oud.

Wie zaterdag 10 juni meezingt, zal merken dat in de kringen aandacht is voor meerdere aspecten: tekst, stemgebruik, klinkerkleur, interpretatie. Men hoeft geen ervaren zanger te zijn om mee te doen. Zoals het in de kloosters ging en gaat: de meer ervaren zangers nemen de minder ervaren zangers op sleeptouw.

Film en zang
Nachtofficie (21.30 uur) oftewel de Metten door Capella Pratensis onder leiding van Stratton Bull.

Cappella Pratensis brengt tijdens de Metten een vocale inkleuring van de speelfilm ‘Into Great Silence’. Het repertoire is waar mogelijk ontleend aan het gregoriaans van de Kartuizers. De muziek zal sober zijn: gregoriaans met op gezette momenten eenvoudige meerstemmige improvisaties.

Sint-Jans Kathedraal
Torenstraat 16
5211 KK Den Bosch

Voor alle concerten, kerkdiensten en uitvoeringen kijk in de agenda van het festival. 

Daar zijn, indien noodzakelijk, ook tickets te bestellen per onderdeel.

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!