Gratis online Studieweek Mystiek ‘In de leerschool van Titus Brandsma’

Vanwege de coronacrisis gaat de Studieweek Mystiek over de natuurmystiek van Thomas Merton niet door. In de plaats van de fysieke studieweek is er dit jaar een gratis online Studieweek Mystiek over Titus Brandsma. In de eerste week van juli (6 t/m 10 juli) zijn er dagelijks twee colleges van ieder 35 à 45 minuten.

‘In de leerschool van Titus Brandsma’

‘In de leerschool van Titus Brandsma’ is een bewerkte versie van de Studieweek uit 2018. De video-opnames zijn opgedeeld in overzichtelijke en toegankelijke colleges van  2 x 35 à 45 minuten per dag. In totaal gaat het dus om tien video-colleges. De colleges kunt u op deze manier in uw eigen tijd en in uw eigen tempo volgen. Anne-Marie Bos verzorgt ook drie korte interactieve colleges waarin ingediende vragen behandeld worden.

Hoe mystiek verbonden is met het gewone leven

Titus Brandsma had als karmeliet en professor een persoonlijk doorleefde en wetenschappelijk doordachte kennis van de mystieke traditie en hij verspreidde deze kennis op allerlei manieren. Hij was een bevlogen docent die mensen met vaste hand binnenvoerde in de godsrelatie. In zijn geschriften – artikelen, lezingen, colleges, retraites, gedichten – getuigt hij ervan hoe mystiek verbonden is met het gewone leven, en omgekeerd, maatschappij-betrokkenheid met mystiek. Keer op keer laat Brandsma zien hoe we in alle uiterlijkheid het innerlijk leven kunnen ontwaren, en hoe dit innerlijk leven op zijn beurt onderscheidend is voor hoe wij zijn.

Belangrijke bijdrage aan de maatschappij

Titus Brandsma ziet de gedegen studie van mystiek daarom als een belangrijke bijdrage aan de maatschappij. Gedreven door wat hij ziet gebeuren in de wereld om hem heen, presenteert hij de mystiek van Jan van het Kruis, Teresa van Avila, Liduina van Schiedam en vele anderen. Titus Brandsma legt daarbij eigen accenten.

Praktische informatie

Data: 2x per dag video-college van maandag 6 juli t/m vrijdag 10 juli 2020.

De video’s (een link naar de Youtube-filmpjes) en de reader met de teksten worden vanaf maandagochtend 6 juli op deze website geplaatst en blijven nog in ieder geval tot eind juli beschikbaar.

Van dinsdag 7 juli t/m donderdag 9 juli is er om 15.30 uur een kort interactief college (via een Youtube-livestream) waarin vragen worden beantwoord. U kunt uw vragen ook vooraf doormailen. Wij zullen deze vragenuurtjes opnemen, zodat u deze ook terug kunt kijken op onze website.

Plaats: www.titusbrandsmainstituut.nl/onlinestudieweek.

Lesmateriaal: De behandelde teksten zijn in de video-colleges opgenomen en rechtstreeks op het scherm mee te lezen. U kunt deze teksten in de reader ook apart downloaden.

Prijs: Gratis

U kunt zich gratis aanmelden. U wordt op de hoogte gehouden als de colleges beschikbaar zijn en voor gezorgd dat u eenvoudig aan de slag kunt.

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!