Gezonde balans – Nazomer-groenteschotel

Je kan het overal horen. Een goed evenwicht in je bestaan is belangrijk. Een goede verhouding van verplichtingen en vrijheid, werk en hobby, drukte en rust, zorgen en genieten, uitdaging en waardering, doorgaan en vernieuwen, geven en ontvangen… Dat gaat natuurlijk niet zomaar vanzelf. Voor je het weet loopt er van alles scheef en domineert één van de kanten.
Een mooie balans vraagt om werken eraan in combinatie met het ook kunnen laten gebeuren. En ieder mens heeft weer haar of zijn eigen evenwicht dat ‘gezond is’ en dat jij alleen kunt uitzoeken. Het werkt ook zo in de keuken: gezond en lekker eten is een evenwichtig samenspel van ingrediënten, smaken en bereiden.
Zelfs in geloven speelt het tot in de kern – immers de belangrijkste geboden zijn: ‘Houd van de Heer, je God, en houd evenveel van je medemensen als van jezelf’. Gelukkig zijn is een kwestie van balanceren, levenslang.

Nazomer-groenteschotel

Boodschappenlijst voor twee personen
– 250 gram sperziebonen
– flinke ui
– 100 gram kastanjechampignons
– 2 tomaten
– 3 eieren
– scheutje melk
– scheutje zonnebloemolie
– basilicum (vers of gedroogd)
– peterselie
– zout, peper

Aan de slag

Maak de sperziebonen schoon en kook ze in water met een beetje zout nèt gaar.
Pel de ui en snijd deze in ‘maanvormige’ partjes. Verwijder de onderkant van de stelen van de champignons en snijd ze in tweeën of in vieren. De tomaten wassen en in middelgrote stukken snijden.
Verhit in een braadpan een scheutje olie en fruit, op matig vuur, de ui. Voeg de gesneden champignons erbij en roer geregeld om. Bak de tomaten-stukjes even mee en voorkom dat ze stuk gaan. Voeg als laatste de gekookte sperziebonen erbij. Roer alles door en maak op smaak met zout, peper en basilicum. Vuur uit en deksel erop.
Doe de eieren in een mengbeker met een scheutje melk, wat zout en peper en fijngehakte peterselie en roer dit met een garde. Laat in een koekenpan (met anti-aanbaklaag) een scheutje olie heet worden. Schenk het eimengsel erin en schraap met een houten spatel door het ei tot een mooi geel brokkelig resultaat ontstaat.
Doe het groentemengsel in een lage schaal en leg in het midden een ‘eiland’ van roerei. Direct opdienen met rijst, aardappels of brood.

Eet smakelijk!

Gérard Martens