Gewoon geen idee van… – Pastinaaksoep

Wanneer je er eens even over nadenkt en rondkijkt zijn er ontzettend veel dingen waar je nauwelijks benul van hebt. Nergens om. Je hebt er gewoon nog nooit mee te maken gehad en daarom zijn ze aan je aandacht ontsnapt.
Meestal neemt ook niemand je dat kwalijk – je kunt immers niet van alles op de hoogte zijn, alles weten. Wat wel kan gebeuren is dat je door je ‘blinde vlekken’ dingen zegt of voorbarige conclusies trekt die anderen hinderen of kwetsen. En als je je dat gewaar wordt: wat doe je dan?
Je kan veel goed maken door er rond voor uit te komen dat je zonder bedoelingen iets hebt beweerd  of gedaan terwijl je niet voldoende op de hoogte was. Dat het je spijt en je benieuwd bent om er meer over te horen van iemand die er mee te maken heeft en goed in thuis is. Dat kunnen heel boeiende ontmoetingen worden die je een enorme verrijking bieden. Zomaar – omdat je de kans krijgt en bereid bent eventjes verder te kijken dan je neus lang was.

Pastinaaksoep

Een verzoek werd gedaan. De eerder gepubliceerde recepten houden er geen rekening mee dat niet iedereen alles zomaar kan eten. Zou eens een recept dat past in het MCT-dieet mogelijk zijn? Het is een dieet voor mensen die problemen hebben met vet dat gangbaar is in voedsel (Long Chain Triglycerides). Aan het maken van deze Pastinaaksoep komt (afgezien van ietsje in het bouillonblokje) geen vet te pas. Pastinaak werd een ‘vergeten groente’ genoemd en is daarom wel passend voor de mensen die ‘vergeten’ werden. Pastinaak ligt overigens overal volop in de winkels. Dit gerecht is ook geheel en al ‘vegan’.

Boodschappen
– 3-4 pastinaken
– 2 aardappels
– 2 ½ groentebouillonblokjes
– 1 liter water
– takje lavas
– beetje gemalen komijn
– beetje peper

Aan de slag
Schil de pastinaken en verwijder de bovenkant en het puntje onder. Snij de pastinaken in blokjes en doe ze in de pan met water. Schil de aardappels, snij ze in blokjes en doe ze in de pan erbij. De lavas en bouillonblokjes erbij en aan de kook brengen. Op laag vuur 20 minuten laten sudderen. Met een staafmixer de groenten pureren tot een fluwelig zachte vloeistof. Beetje gemalen komijn doorroeren.
Opdienen in kom of bord met wat gemalen peper erop gestrooid.

Eet smakelijk!

Gérard Martens

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!