
Gegeven, gevonden, gekregen – Kastanjepuree
Handenvol heb ik er geplukt dit jaar onder het wandelen. Het was een prima bramenjaar. Een beetje klein door de droogte. Maar door de overvloedige zonneschijn lekker zoet. Die mooie vruchtjes worden ons zomaar gegeven. Dat beleef je wanneer je ze alleen maar hoeft te plukken. Zomaar! Misschien geldt dat ook voor heel veel andere, misschien wel alle, dingen die we nodig hebben. Punt is wel dat je ‘ze’ moet zien staan. Als je er geen oog voor hebt ontgaat heel veel je, letterlijk en figuurlijk. De gevoeligheid voor wat ons geboden wordt kan je wel ontwikkelen. Dan kan zich een rijkdom ontvouwen die anderen helemaal missen. Alles wat groeit en vruchten geeft, de mogelijkheid om iets ‘anders te zien’, meerdere mogelijkheden om een zaak aan te pakken, de kans om verschillende wegen te kiezen om een doel te bereiken. Rijkdom waarbij je je gelukkig kunt voelen dat je het allemaal zomaar gekregen hebt en steeds opnieuw krijgt.
Kastanjepuree
De tamme kastanje strooit zijn vruchten in deze tijd zomaar in het rond. Als je een boom weet te staan kan je ze zo rapen. Voor wie dat niet lukt zijn ze ook te koop. Gekookte kastanjes samen met aardappel gepureerd geven een mooi lichtbruin en notig smakend gerecht.
Boodschappen
- 250 gram tamme kastanjes
- 500 gram aardappels
- beetje melk (100-150 ml)
- 1 ei
- Zout, peper, nootmuskaat
Aan de slag
Was de kastanjes. Snijd ze over de punt kruislings in met een scherp mes. Zet ze met water en wat zout op en kook ze ongeveer twintig minuten. Giet af en spoel ze af met koud water en laat ze afkoelen. Verwijder bast en het bruine vlies. Stamp de kastanjes fijn.
Schil de aardappels en kook ze met wat zout gaar. Giet ze af.
Warm de melk in een pan op tot aan het kookpunt.
Stamp de hete aardappels fijn. Giet wat melk erbij en voeg het rauwe ei toe. Roer goed door elkaar. Voeg de gestampte kastanjes erbij en zoveel warme melk tot een mooie gladde zachtbruine puree ontstaat. Op smaak maken met zout, peper en nootmuskaat.
Moet je de puree nog even warm houden – zet die dan in een afgedekte schaal in een warme oven.
Eet smakelijk!
Gérard Martens