Geestelijk – Yoghurt met framboos

Door de uitzonderlijke tijd die we meemaken met de besmettelijke ziekte Covid-19 missen we alles wat gewoon is en waar we aan gewend zijn. Het opbloeiende voorjaar betekent dit jaar niet de ongedwongen praatjes over de heg of ontmoetingen op een terras. En de grote kerkelijke feesten kunnen we niet samen vieren. Het ontvangen van de communie, voor velen een geregeld heilig moment om bij Jezus te zijn, kan in deze dagen niet. We moeten het doen met het verlangen ernaar in het moment dat we voor onszelf nemen om bij God te zijn, met volle aandacht. Geestelijke communie, geestelijk vieren, noemen we dat. En het is echt en waarachtig communie ontvangen en vieren wanneer het fysiek onmogelijk is. Want het is Gods geest die in ons leeft en beweegt, het verlangen wekt en ons tot antwoorden, tot openen voor Gods kracht, brengt. De heilige Geest, die we met Pinksteren vieren, is er altijd al. God is voor ons uit, is ons nabij, vermengd met wie we zijn en onze wereld.

Yoghurt met framboos

In dit toetje meng je de rode frambozen (rood is de kleur van de heilige Geest) gedeeltelijk door de yoghurt. Door het gebruik van gelatine en met mengen te wachten tot de verdikking begint, blijven de delen herkenbaar in het ene gerecht. Het ziet er heel energiek en vurig uit.

Boodschappen (voor 4 personen)

  • halve liter yoghurt (halfvol of vol)
  • doosje frambozen
  • suiker (of andere zoetstof)
  • 5 blaadjes gelatine (of vervanger)
  • zonnebloemolie
  • 4 schaaltjes of wijde coupes

Aan de slag

Een dag vooraf maken geeft het beste resultaat.

Zet de gelatineblaadjes in koud water te weken. Leg 4 mooie frambozen apart. Doe de rest in een pannetje met een heel klein scheutje water en wat siroop of suiker en kook de vruchten heel even tot ze net los zijn. Giet de yoghurt in een kom en roer er naar smaak de suiker/zoetstof door.

Vet de schaaltjes/coupes heel licht in met een vingertopje zonnebloemolie. Leg de framboos onderin.

Doe de warme frambozen in een schaaltje. Voeg hierbij anderhalf blaadje gelatine en roer goed door.
Koel het schaaltje bijvoorbeeld door het in een bak koud water te zetten en roer geregeld door.

Doe in het schoongemaakte pannetje een beetje water met een lepel suiker en verwarm dit. Los hierin de rest van de gelatineblaadjes op en roer dit door de yoghurt. Koel de kom met yoghurt minstens een half uur in de koelkast en schep deze om de 10 minuten even om.

Zodra yoghurt en frambozen beginnen te verdikken de frambozen bij de yoghurt voegen en licht doorscheppen. Schenk de schaaltjes /coupes vol en laat verder opstijven in de koelkast.

Genieten maar!

Gérard Martens

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!