Gastenverblijven in Nederlandse kloosters

Op de website van de Konferentie Nederlandse Religieuzen is een overzicht te vinden van de Nederlandse kloosters die gasten ontvangen. De gastenverblijven staan met foto en website-adres, en eventueel telefoonnummer en e-mailadres bij elkaar op de KNR-website. Bij elk klooster is meer informatie te lezen door op de afbeelding te klikken. 

Voor wie individueel de stilte wil zoeken, of met een groep een kloosterweekend wil beleven. Twee voorbeelden van het meest noordelijk gelegen klooster van de trappisten op Schiermonnikoog en de meest zuidelijk gelegen Abdij St-Benedictusberg in Lemiers.

Trappisten Schiermonnikoog
In het gastenhuis hopen we een klimaat te scheppen waar gasten onze levenswijze kunnen navolgen en kunnen delen in ons gebed. We nemen geen groepen aan. Dat betekent dat het gastenhuis niet geboekt kan worden voor groepswerk, groepen uit parochies of gemeenten, een reünie of iets dergelijks.

Het klooster is kleinschalig en kan maximaal tien monniken en zes gasten herbergen. Monniken en gasten leven afzonderlijk van elkaar in eigen gedeelten. De kapel is gemeenschappelijk. Er is een huiskamer voor de gasten, om elkaar te ontmoeten of een boek uit de boekenkast te lenen.

Het klooster ligt aan de rand van het dorp. Zee en strand, duinen, bossen en kwelders zijn vlakbij. Doorgaans is het stil in de directe omgeving van het klooster, maar niet altijd. Het klooster zelf nodigt uit de innerlijke stilte op te zoeken.

Abdij St-Benedictusberg in Lemiers.
Voor mannelijke gasten is er gelegenheid voor bezinning door de stilte en het dagritme van de monniken mee te leven. Er wordt verwacht dat de gast de maaltijden en tussen 7:30 en 20:30 alle gebedsdiensten bijwoont.

Er zijn acht eenvoudig ingerichte één-persoonskamers met vaste wastafel. De toiletten en douches zijn voor gezamenlijk gebruik. Er is een kleine bibliotheek met religieuze lectuur. In de omgeving zijn wandel- en fietspaden. Wifi beschikbaar in de spreekkamers bij de ingang, niet op de kamers zelf. Indien er sprake is van invaliditeit, is overleg noodzakelijk omdat niet alle faciliteiten met een rolstoel bereikbaar zijn.

Afbeelding: Klooster St.Catharinadal gastenkamer, website van het klooster

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!