Franciscaanse vredesprijs Lamp van Vrede

De franciscanen kennen hun jaarlijkse vredesprijs, de zogenaamde Lamp van Vrede, toe aan de Jordaanse koning Abdullah II.

Dit staat te lezen in de Nieuwsbrief Gerechtigheid, Vrede en Heelheid van de Schepping van de KNR, die afgelopen week verscheen.

Voor de gelegenheid zal de Duitse bondskanselier Angela Merkel op 29 maart naar de geboorteplaats van Sint Franciscus reizen om de Jordaanse koning de prijs te overhandigen. Zij ontving de vredesprijs vorig jaar vanwege haar inzet voor vreedzame betrekkingen tussen volkeren.  Eerdere winnaars van de franciscaanse vredesprijs zijn onder meer Lech Walesa, Jasser Arafat, Michael Gorbatsjov en Shimon Peres.

Koning Abdullah II, die ook beschermheer is van de heilige plaatsen in het Heilige Land, dankt de vredesprijs van de minderbroeders aan zijn inzet voor de mensenrechten, zijn inspanningen voor de bevordering van de verstandhouding tussen de verschillende godsdiensten en de enorme inspanningen van Jordanië voor de opvang van vluchtelingen, vooral uit Syrië en Irak.

De prijs zelf, de Lamp van Vrede, is een kopie van de olielamp bij het graf van Sint-Franciscus in de basiliek van Assisi. De toekenning van de prijs krijgt dit jaar een bijzondere dimensie omdat het juist 800 jaar geleden is dat Franciscus naar de Arabische wereld reisde om er de sultan te ontmoeten. (bron: kathpress.at)

(Bericht overgenomen van de website van de KNR)