Franciscaans studiecentrum

Het (FSC) is een wetenschappelijk instituut verbonden aan de School of Catholic Theology (TST) van Tilburg University. Het FSC verzorgt publicaties, colleges, cursussen en studiedagen over franciscaanse spiritualiteit en geschiedenis. Als wetenschappelijk expertise- en adviescentrum richt het zich daarbij onder meer op maatschappelijke vraagstukken, en staat het ten dienste van diverse maatschappelijke, religieuze en commerciële instellingen. 

Per 1 september 2021 is Dr. Willem Marie Speelman ofs door het bestuur van de Stichting Bijzondere Leerstoelen van de Tilburg University benoemd tot bijzonder hoogleraar Franciscaanse Spiritualiteit, Theologie en Geschiedenis. Zijn benoeming geldt voor een periode van vijf jaar.
Willem Marie Speelman (1960) is na Theo Zweerman en Gerard Pieter Freeman de derde hoogleraar vanwege het Franciscaans Studiecentrum. Hij zal zijn aandacht richten op de relevantie van de franciscaanse spiritualiteit op heikele kwesties uit de actualiteit, met name op de terreinen van de duurzaamheid, zorg, leiderschap en armoede. Willem Marie Speelman is lid van de Orde van Franciscaanse Seculieren. Sinds 2002 is hij wetenschappelijk medewerker van het Franciscaans Studiecentrum waar hij onderzoek doet naar de actualisering van de franciscaanse spiritualiteit. Vanaf 2014 is hij directeur van het FSC.

De tweede medewerker van het FSC is Krijn Pansters. Hij is historicus en theoloog. Hij doceert franciscaanse spiritualiteit en middeleeuwse geschiedenis en publiceert op het gebied van de moraliteit en spiritualiteit. Hij is hoofdredacteur van de reeks Middeleeuwse Monastieke Teksten (Damon). Van zijn hand verschenen onder meer Franciscan Virtue: Spiritual Growth and the Virtues in Franciscan Literature and Instruction of the Thirteenth Century (Brill, 2012), De Franciscaanse Beweging. Vijftig jaar in het spoor van Franciscus en Clara van Assisi (Valkhof, 2015) en Spirituele ethiek. Franciscaanse perspectieven (Damon, 2017). Als stafmedewerker van het Franciscaans Studiecentrum is hij onder meer verantwoordelijk voor het deelgebied duurzaamheid.

Recente publicaties van het FSC betreffen W.M. Speelman (red.), Volg de Liefde. Leiderschap in het licht van Franciscus en Clara van Assisi (Almere, 2020) en K. Pansters (red.), Duurzame Duurzaamheid, Ecologische bekering en betrokkenheid (Utrecht, 2020).
Een interview met Krijn Pansters  uit het KNRBulletin 3 van 2019 is te lezen via deze link.

Het FSC houdt zich vooral bezig met de franciscaanse betekenis en actualiteit van de thema’s armoede, duurzaamheid, leiderschap en zorg. Daarvoor zijn er diverse projecten, zoals:
– de franciscaanse kenniskring Forum Franciscanum (www.forumfranciscanum.org); (helaas deed de website het op het moment van publiceren niet)
– de internationale franciscaanse blog Franciscan Connections(www.franciscanconnections.com);
– de Nederlanstalige versie van deze blog, Franciscaans.nu (www.franciscaans.nu). De blog verbindt hedendaags en toegepast franciscaans onderzoek met bredere ontwikkelingen in de samenleving; faciliteert de wisselwerking tussen wetenschappers, professionals en gemeenschappen uit de praktijk; en brengt een nieuwe generatie lezers in verbinding met de franciscaanse intellectuele en spirituele traditie.

Foto overgenomen van de website van de KNR

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!