Fototentoonstelling zusters Norbertinessen in Grote Kerk Breda

Ter ere van het 750 jarig bestaan van de zusters Norbertinessen van de priorij Sint-Catharinadal heeft de bekende Nederlandse fotograaf Koos Breukel deze zomer de zusters geportretteerd. De foto’s vormen een eerbetoon aan een van de oudste geloofsgemeenschappen van ons land.

Het klooster werd in 1271 gesticht in Wouw, maar verhuisde al snel naar Breda vanwege overstromingen in West-Brabant. Aan de bloeiperiode in Breda kwam een einde door de Reformatie. De zusters vertrokken in 1647 naar het slot de ‘Blauwe Camer’ in Oosterhout. Tot op de dag van vandaag verblijven de zusters Norbertinessen in Oosterhout in wat ook wel de Heilige Driehoek wordt genoemd.

Dat Sint-Catharinadal sinds 1271 als enige klooster op Nederlandse bodem onafgebroken heeft kunnen voortbestaan, is mede te danken aan de bescherming die het heeft gekregen van ons Koninklijk Huis. Om deze reden en omdat drie familieleden van ‘Oranje-Nassau’ zuster in Sint-Catharinadal zijn geweest, wordt het ook wel het ‘Oranjeklooster’ genoemd. Zonder de bescherming van de Oranjes, vooral tijdens de Reformatie, had Sint-Catharinadal niet meer bestaan.

De tentoonstelling
– er zijn twee versies –  zal dit najaar en ook komend jaar te zien zijn tijdens de vieringen van het jubileum in Wouw en Breda, de plaatsen waar de priorij in het verleden gevestigd was, en in Oosterhout, waar de zusters al sinds de 17de eeuw leven.

Waar en wanneer:
• Sint-Lambertuskerk in Wouw 16 oktober 2021 – 9 januari 2022
• Grote Kerk of Onze Lieve Vrouwekerk in Breda, Kerkplein 2 ,  21 november 2021 – 24 april 2022
• Basiliek Sint-Jan in Oosterhout 30 april – 11 september 2022

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie met teksten van historicus Femke Deen.
Koos Breukel & Femke Deen, De Norbertinessen van Sint-Catharinadal.
Sint-Catharinadal 750 jaar. Eindhoven: Lecturis 2021, 76 pp., ISBN 978-94-6226-425-0, pb., € 20,00.

Voor meer informatie over het jubileumprogramma https://sint-catharinadal-jubileum.nl

In verband met de coronamaatregelen, die op 12 november zijn aangekondigd door de overheid, hebben de Zusters Norbertinessen het besluit genomen om vanuit hun verantwoordelijkheid en zorg voor elkaar en voor alle bezoekers, het concert en de opening van de portretgalerij gepland op zondag 21 november niet door te laten gaan en uit te stellen naar een nader te bepalen datum. De tentoonstelling kan wel bezocht worden. Bij het bezoeken van de tentoonstelling is voor alle bezoekers een corona-toegangsbewijs en ID bewijs noodzakelijk.

foto: Koos Breukel

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!