Fototentoonstelling Karmelitaans Kloosterleven

In het klooster van de Karmelieten aan de Burgstraat 46 in Gent is van 6 december 2022 tot en met 7 januari 2023 een tentoonstelling te bezoeken met foto’s van het Karmelitaanse kloosterleven in Antwerpen, Vilvoorde, Brugge en Gent. De Nederlandse topfotograaf Peter Boer biedt de bezoekers een unieke blik achter de schermen van deze kloostergemeenschappen van zusters, paters en broeders. Op donderdagavond 15 december geeft Peter Boer een toelichting op zijn bijzondere kloosterklus.

De Karmelieten vormden oorspronkelijk een kluizenaarsgemeenschap op de berg Karmel in Israël. In het begin van de 13de eeuw worden zij vanwege het toenemende geweld van de Saracenen gedwongen om naar Europa te vluchten. Het eerste Karmelietenklooster in Gent werd gesticht in 1272, dit jaar dus precies 750 jaar geleden. In de 16de eeuw komt er binnen de orde een hervormingsbeweging op gang onder leiding van Teresa van Avila. Daaruit ontstond een nieuwe kloosterorde, de zogeheten Ongeschoeide Karmelieten waar ook de Vlaamse Karmel mee verbonden is. De oorspronkelijke Karmelietenorde is na de sluiting van de kloosters ten tijde van de Franse Revolutie, onder meer in de Gentse wijk Patershol, niet meer teruggekeerd in Vlaanderen. Het huidige klooster van de ongeschoeide Karmelieten in Gent is gesticht in 1651.

Dagelijks leven
Peter Boer bezocht twee kloosters van de zusters Karmelietessen in Vilvoorde en Antwerpen. De zusters onderhouden een strikt contemplatief leven en laten slechts spaarzaam bezoekers toe. Daarom bieden de foto’s van Boer een uitzonderlijk inkijkje in het dagelijkse leven van de zusters. Het klooster in Vilvoorde behoorde aanvankelijk tot de ‘oorspronkelijke’ Karmelietenorde en is het oudste nog bestaande Karmelgemeenschap ter wereld. Daarnaast ging Boer langs bij de kloosters in Brugge en Gent die behoren bij de mannelijke tak van de orde. In totaal omvat de Vlaamse Karmel zes kloosters van monialen, drie kloosters van paters en broeders en is ze ook verbonden met twee kloosters in Denemarken en Zweden, die vanuit Vlaanderen werden gesticht.

Peter Boer
Fotograaf Peter Boer (1968) werkt als freelancer onder meer voor het internationale persbureau Bloomberg en de Volkskrant. Hij is gespecialiseerd in portretfotografie. Eerder werkte hij voor Het Financieele Dagblad, Het Parool en het Utrechts Nieuwsblad. In 1993 won Boer de Zilveren Camera, de hoogste onderscheiding voor de beste journalistieke foto. Tijdens een feestelijke avond op donderdag 15 december 2022 (aanvang 19.30 uur) zal Peter Boer in gesprek gaan over zijn ervaringen in de Vlaamse kloosters en een toelichting geven op het getoonde werk. Ook de provinciaal van de Vlaamse Karmel, pater Paul De Bois ocd gaat op deze avond in op de foto’s van Peter Boer en het belang van een vitale band tussen kerk en cultuur. De tentoonstelling en deze avond zijn gratis toegankelijk.

Praktisch:
Data:
De tentoonstelling loopt van 6 december tot 7 januari

Tijd: Van maandag tot zaterdag 10u – 12u en van 13u – 17u
Op zondag 18 december 11u – 12u en van 13u – 17u

Plaats: Gent, ingang via boekhandel Carmelitana, Burgstraat 92 – 9000 Gent

Prijs: De tentoonstelling is gratis te bezoeken

EXTRA: Feestelijke avond in aanwezigheid van fotograaf Peter Boer & Pater Paul De Bois
Datum: Donderdag 15 december om 19.30 uur
Ingang Onthaal klooster: Burgstraat 46 – 9000 Gent

Bekijk hier de flyer

Foto: Peter Boer

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!