Film: Libres – duc in altum

Op 21 april is de fascinerende film ‘Libres’, die een blik gunt achter de muren van slotkloosters, in première gegaan.

De Spaanse filmregisseur Santos Blanco was geïntrigeerd door de vraag wat jonge mannen en vrouwen vandaag nog aanspreekt om de poort van een klooster binnen te stappen om zich met een afgesloten leven ten dienste van God te wijden. Met de financiële steun van de Stichting DeClausura resulteerde dat in de fascinerende film Libres, waarin Blanco het leven schetst van monniken en monialen in 12 slotkloosters.

Ik kreeg de toestemming om voor het eerst in deze slotkloosters te filmen en het leven te schetsen dat zich daar afspeelt. Maar nog uitzonderlijker is dat de mensen die er wonen hun ziel hebben opengesteld voor een filmploeg, zegt de regisseur. Vrijdag ging zijn film in Spanje in première. Vanaf het najaar zal hij ook in de VS en in Latijns-Amerika in de bioscopen te zien zijn.

Volgens de Stichting DeClausura is de film (2023, Bosco Films/Variopinto Producciones) een onderdeel van een ruimer project, om de motieven te achterhalen die deze monniken en monialen ertoe brengen het klooster binnen te gaan, erachter te komen hoe hun dagelijkse leven eruitziet en te begrijpen hoe hun innerlijke leven nauw verbonden is met de natuur en het buitenleven.

Bekijk hier de trailer van de film:

De film is bij ons nog niet te zien.

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!