Feestelijke Publicatie Schrijversresidenties

Schrijfster Marijke Schermer wandelde, verbleef én schreef op verzoek van Tilt (www.tilt.nu), vier dagen in klooster Sint Catharinadal in Oosterhout. Het verblijf in het klooster zal in combinatie met het lopen van een aantal etappes van Ons Kloosterpad inspiratiebron zijn voor een contemplatief, literair werk waar Schermer de komende maanden aan werkt.

Gods wegen

Schermer loopt een eindje mee met een jonge non en vraagt zich af wat haar bezielt, en wat zij met elkaar gemeen hebben, ze ontmoet pelgrims en ze spreekt de priorin van een klooster die ook de CEO is van een wijnonderneming. Tijdens de wandelingen veranderen echte mensen, plekken en ontmoetingen, in personages, arena’s en scenes. Intussen onderzoekt Schermer hoe dat werkt. Gods wegen is een essay over wandelen, toewijding, scheppen en de waarheid.

Het relikwie op de foto ontving Marijke van Zuster Angela voor een behouden wandeltocht van meer dan 20 km.

In het Brabants Nieuwsblad verscheen onlangs een interview met Marijke Schermer. Zij zegt daarin:

“Ik heb zoveel mogelijk het ritme van de nonnen gevolgd. Met de diensten in de ochtend, ’s middags en ’s avonds. Naar die diensten kijk ik als niet-kerkelijk opgevoede met een bepaalde afstand. Tegelijkertijd: ik kom uit de theaterwereld, dus ik zit ook met een gekleurde dramaturgische blik naar zo’n dienst te kijken.”

“Ik heb een rondleiding gehad, ben bij de wijngaard geweest. De mensen zijn ontzettend vriendelijk, zo ongelooflijk gastvrij en open. Er is totaal geen dogmatische sfeer. De stilte en het alleen zijn, dat was heerlijk. Betreft de andere mensen die verbleven in het klooster, buiten de nonnen, vroeg ik me wel eens af waarom ze hier waren? Ik denk dan direct aan diepere verhalen en grotere problemen.”

Op 13 juni tijdens de landelijke Open Kloosterdag verschijnt nieuw werk van Schermer in de literaire wandelserie Terloops.

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!