Feestelijk kloosterweekend in Museum Catharijneconvent

Het klooster van Museum Catharijneconvent bestaat 550 jaar en dat wordt op 8 en 9 september 2018 groots gevierd met een feestelijk weekend vol verhalen, (rond)wandelingen en muziek. Het museum en alle activiteiten zijn dit weekend gratis te bezoeken en u hoeft hiervoor niet te reserveren.

Lezingen

Er is een lezingenprogramma (alle lezingen duren 20 minuten en worden vaak meerdere keren herhaald). Een greep uit het aanbod van zaterdag 8 september:

11.30: ‘De ontdekking van de middeleeuwen’ door emeritus hoogleraar middeleeuwse geschiedenis Peter Raedts

12.00: ‘Het Catharijneconvent in de woelige 16e eeuw’ door René de Kam, stadsconservator bij Centraal Museum, Utrecht

16.00: ‘Van Bernold tot Godebald. Handschriftfragmenten uit de collecties van Museum Catharijneconvent en het Utrechts Archief’ door Kaj van Vliet, hoofd archieven bij Utrechts Archief

en dat van zondag 9 september:

11.30: ‘De geschiedenis van het klooster van museum Catharijneconvent’ door Bram van der Hoven van Genderen, onderzoeker middeleeuwse geschiedenis, Universiteit Utrecht

13.30: ‘Kloostertuinen, groene shelters?’ door Tini Brugge

Muziek

In de Pandhof (de kloostertuin van het museum) vinden miniconcerten plaats met prachtige 16e en 17e eeuwse muziek van onder andere Jacob van Eijk en Darop Castello. Het eeuwenoude gebouw biedt een een prachtig decor. Luister naar virtuoos spel op de klavecimbel en fluit en kom in middeleeuwse sferen als u luistert naar Gregoriaans gezang.

Wandeling

Wist u dat Utrecht in het verleden zo’n twintig kloosters had? Van veel kloosters rest alleen de naam op een straatbordje. De wandeling ‘Middeleeuwse kloosters en kerken’ voert langs plekken in Utrecht waar kloosters staan of hebben gestaan of waar de sporen ervan nog zichtbaar zijn.

De wandelingen worden georganiseerd door Gilde Utrecht en starten om 14.00 en 15.00 uur op de binnenplaats van het museum. Per wandeling is er plek voor 20 personen dus wees er snel bij.

Kijk op de website van het Catharijneconvent voor het complete programma.