Expositie ‘Missie van Barmhartigheid’ en tentoonstelling Kunstbroeders bij Fraters van Tilburg

Van zondag 25 augustus t/m zondag 20 oktober 2019 is er in het Peerke Donders Paviljoen te Tilburg een expositie over het toen en nu van de Fraters van Tilburg

Op 25 augustus 2019 bestaat de congregatie 175 jaar. De congregatie telt nu 260 fraters, waarvan het grootste deel werkt en woont in het buitenland. De congregatie telt in Nederland en België nog zo’n 25 fraters. Zij speelden in de vorige eeuw vooral een grote rol in het onderwijs en de jeugdzorg in Brabant.

Door middel van 11 panelen met tekst en beeld en voorwerpen uit de collectie van de fraters wordt het verhaal verteld van de Fraters CMM, in de volksmond beter bekend als ‘fraters van Tilburg’. Wie was Joannes Zwijsen, en waarom stichtte hij de congregatie van fraters? Hoe komen ze aan hun officiële naam: fraters van Onze Lieve Vrouw, Moeder van Barmhartigheid? Wie waren die eerste fraters? Waarom werden er scholen opgericht? Hoe ging het verhaal verder, in Nederland en België? Wat heeft Uitgeverij Zwijsen ermee te maken? Hoe kwamen de fraters in overzeese gebieden terecht? Zijn er vandaag de dag nog fraters in Nederland? Hoeveel fraters zijn er nu in andere landen, en wat doen zij daar?  Wie zijn de Ambassadors of a Worldwide Brotherhood? Wat is de Beweging van Barmhartigheid? Na een bezoek aan de expositie weet u meer.

In de tentoonstellingsperiode zullen er verschillende lezingen en presentaties plaatsvinden. Meer informatie daarover vindt u op de website van de fraters en op de website van het Peerke Donders Park. 

Openingstijden Peerke Donders Paviljoen – Museum voor Naastenliefde:
Adres: Peerke Donderspark 3, 5011 XL  Tilburg
Op woensdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur. Voor groepen ook op afspraak.

Tentoonstelling Kunstbroeders

De fraters grijpen hun jubileumjaar ook aan om het werk van overleden medebroeders onder de aandacht te brengen. Kunstbroeders heet de tentoonstelling.

Openingstijden: zondag 1 september t/m donderdag 5 september 2019, tussen 10:00 en 16:00 uur.
Adres: Generalaat Fraters CMM, Gasthuisring 54, 5041 DT  Tilburg.

In het Generalaat van de fraters aan de Gasthuisring bevindt zich een zeer uitgebreide collectie schilderijen die ooit door fraters zijn gemaakt. De collectie bevat stads- en dorpsgezichten en landschappen, met name van Tilburg en omgeving, en daarnaast portretten, stillevens, en abstract werk. De werken zijn te koop.

Het gaat om werken van de fraters Alfons Aerts (1919-1979), Antoon Brugmans (1916-1987), Vincenzo de Kok (1911-1997), Paschalius Vervest (1923-1989), en Humberto Wouters (1920-1999). De prijzen van het aangeboden werk variëren van €50,- tot €1000,-.

De catalogus van de tentoonstelling is in te kijken via deze link

 

 

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!