Eten om niet te vergeten – Charoset

Het joodse paasfeest heeft een maaltijd als kern. De tafel is zorgvuldig voorbereid en feestelijk gedekt. Er staan speciale gerechten op die elk een betekenis hebben. Rond de tafel verzamelt de familie zich en viert het feest. Het eten en herinneren vloeien ineen en de nacht van redding wordt opgeroepen en opnieuw beleefd. Die nacht van de uittocht. Mozes die uit naam van God oproept te vertrekken. De bevrijding uit de slavernij van Egypte. Dat was een vlucht. Wegvluchten uit de situatie van onderdrukking, waar je, als jood, ertoe veroordeeld was je leven lang stenen te bakken en te bouwen aan voorraadschuren en pyramides. In haast hebben de mensen hun boeltje bij elkaar gepakt en met de jas al aan snel nog gegeten. En voor onderweg niet gerezen brood mee … er is geen tijd. Nu moet je gaan om vrij te worden. Vergeet dat nooit – is de boodschap – en vier het ieder jaar opnieuw. Een tafel vol betekenis. En wie eet neemt deel, wordt deel van de eeuwige geschiedenis.

Charoset – smakelijke klei

Een van de schotels van de paastafel is charoset: een zoet appelgerecht. De kleur en substantie roepen de herinnering op aan de klei waarmee stenen gemaakt moesten worden in de verdrukking. De smaak brengt de zoetheid van het leven in vrijheid te binnen.

In de receptuur is een grote variatie te zien die te maken heeft met de lokaal beschikbare ingrediënten. Het schijnt ook zo te zijn dat vele families zo hun eigen ‘mengseltje’ hebben. Wij volgen het basisrecept van de Asjkenazische (het jodendom in Noord- en Midden-Europa) Charoset – dat past het beste bij onze streken.

Boodschappenlijst – Voor een flinke schaal charoset

  • 2-3 appels, liefst met rode schil
  • 75-120 gram gepelde walnoten
  • 1 ½ theelepel kaneel
  • 5-6 eetlepels zoete rode wijn of druivensap
  • honing of suiker naar smaak

Aan de slag

Was de appels en snijd ze in vieren.
Verwijder het klokhuis en schil ze niet.
Rasp de stukken appel of snijd ze met een mesje heel fijn.
Hak de walnoten grof en voeg ze bij de appels.
Voeg kaneel, wijn of druivensap en honing of suiker bij en meng alles tot een donkere kleiige pasta.

Afgedekt in de koelkast bewaren. De charoset blijft een paar dagen goed.

Eet smakelijk!

Gérard Martens