Esther Vergeer in Kloostergasten

In Kloostergasten dompelen zes bekende Nederlanders zich drie dagen lang onder in het leven van broeders en zusters. Deze uitzending ontdekt Esther Vergeer het kloosterleven.

Esther Vergeer, voormalig rolstoeltennisspeelster en een van de grootste sporters van ons land, reist op een van de heetste dagen van de zomer naar de zusters van het Twentse Denekamp.

Geboeid luisteren de zusters naar het verhaal van Esther. “Ik was acht jaar toen ik tijdens zwemles ontzettend last van mijn rug kreeg”, vertelt ze. “Toen ik wakker werd uit de operatie had ik geen gevoel meer in mijn benen. Op een leuke en speelse manier leerde ik omgaan met mijn rolstoel en ben ik mezelf verloren in het sportieve spelletje tennis.”

Maar Esther leert ook wat van de zusters. Er wacht haar een vol programma met drie dagen van praten, bidden en zingen. Maar ook de stilte komt aan bod. Esther: “Ik denk dat als je er af en toe uitstapt en de rust opzoekt, dat je dan gaat nadenken over jezelf, wat je wilt en wat je vindt.”

Tegenwoordig komen de zusters van heinde en verre. Zo is het voortbestaan van het klooster verzekerd. Op het immense terrein worden ook Oekraïense vluchtelingen, waaronder veel kinderen, opgevangen. “Ik bewonder in de zusters dat ze hier volledig voor gaan”, vertelt Esther. “De liefde die zij voor de medemens hebben is onvoorwaardelijk.”

Kloosters zetten steeds vaker de deuren open en zoeken nieuwe wegen voor de toekomst. Ze creëren een veilige plek voor vluchtelingen, zetten zich in voor ouderenzorg en onderwijs en bieden retraites aan voor mensen die naar rust, balans en zingeving zoeken.

Naast Esther Vergeer verruilen ook Thomas Cammaert, Noraly Beyer, Evi Hanssen, Emile Roemer en Tim Hogenbosch hun hectische leven voor een tijd achter de kloostermuren. Ze draaien mee in het dagelijks ritme, maken kennis met de rituelen en de bewoners.

Bron en foto: KRO-NCRV

Bekijk via deze link de uitzending terug.

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!