Er is een tijd – Rabarber-aardbeienmoes

Aan de lange lijst ‘Er is een tijd van….’, die we kennen uit het bijbelboek Prediker (hoofdstuk 3) kunnen we nu uit eigen ervaring wel een paar regels toevoegen. ‘Er is een tijd van (intelligente) lockdown en er is een tijd van versoepelen; er is een tijd van elkaar mijden en een tijd van leren leven met 1,5 meter afstand’. De wereldwijde pandemie heeft ons zo aangegrepen en ons lessen geleerd dat deze nieuwe ervaring past in het rijtje van bestendige levenswijsheden. De mensheid gaat deze tijd met zich meedragen omdat ze ons weer duidelijk heeft gemaakt wie en wat we zijn. De schrijver van Prediker sluit de opsomming af met een conclusie. Hij aanvaardt ‘alles’ als komend uit Gods hand: wat er is was er allang en is er altijd geweest. Ook geeft hij een advies hoe er vervolgens mee om te gaan: ‘Wees vrolijk en geniet van het leven’. Er is geen andere tijd dan deze tijd die jou, ons, gegeven wordt.

Rabarber-aardbeienmoes

Rabarber is een van de groenten die aan het seizoen gebonden zijn. Het late voorjaar, begin van de zomer is de tijd voor rabarber. De fris zurige smaak doet het goed als (koud) bijgerecht bij de hoofdmaaltijd. Ook lekker als toetje – zo puur lepelen of samen met vanillevla. Genieten!

Boodschappen

  • 1 kg rabarber
  • 200 gram aardbeien
  • 150 – 200 gram suiker (naar smaak)
  • theelepel krijt

Aan de slag

Was zo nodig restjes aarde van de stengelvoet. Schil de stengels door (indien er blad aan zit – dat niet eten!) met een scherpmesje de bovenkant naar de platte kant van de stengel toe bijna door te snijden en dan met het afgesneden stukje het buitenste vlies van de stengel te trekken. Op dezelfde manier de voet bijna afsnijden de andere ronde kant op en de lange draden van de stengel halen.
Snij de stengel in stukken van 2-3 cm. Doe ze in een grote pan met een klein beetje water. Was de aardbeien, ontdoe ze van hun kroontjes en snij ze in stukjes. Doe deze ook in de pan. Breng de rabarber onder af en toe doorroeren aan de kook. Voeg de suiker erbij. De rabarberstukken en aardbeien vallen door garing uit elkaar en er ontstaat een dikke moes. Om te voorkomen dat je bij het eten ‘stroeve tanden’ krijgt roer je een theelepel krijt (te krijgen bij Erica, De Tuinen e.d.) erdoor. De moes gaat daarbij heftig schuimen (vandaar de grote pan) – roer dit door. Bij het afkoelen verdwijnt het schuim.

Eet smakelijk!

Gérard Martens

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!