Eerste Paasdag – Victimae paschali laudes (Gregoriaans)

Zalig Pasen!

Het Victimae paschali laudes is de sequentia  van het Hoogfeest van Pasen (Sequentia’s worden op bepaalde katholieke kerkelijke hoogdagen na de Koorzang en voor het Alleluja gezongen). 
Vandaag wordt deze sequentia gezongen in de St. Adelbertabdij in Egmond-Binnen door Bram Verheijen en Peter van Asselt.

Pasen

Laat het Gregoriaans tot ons komen, woorden en gezangen van eeuwen die de eeuwigheid onder ons brengen en Christus laten opstaan. En waar Christus opstaat, komen mensen tot leven. Ik hoorde afgelopen dagen een prachtig verhaal. In een parochie stuurt de pastor iedere avond voor het slapen gaan een mooie tekst. Op die tekst kunnen parochianen een kaars opsteken, bidden, wandelen en mediteren. Het duurt niet langer dan een half uur. Steeds meer mensen sloten zich aan, ieder op zijn of haar eigen manier. Aan het einde van de Vastentijd liepen en baden 200 mensen iedere ochtend een stuk met de Heer. Dat is ook Pasen. Als onzichtbaar voor elkaar 200 mensen verbonden zijn met elkaar, biddend, wandelend, mediterend, in de schepping, met de Schepper. In het Licht, tot leven geroepen. Zo kunnen mensen opstaan uit een coronacrisis. Die crisis is niet voorbij, maar de parochie is tot leven gekomen. Zalig Pasen.

Leo Fijen

 

Victimae paschali laudes

Victimae paschali laudes immolent christiani.

Agnus redemit oves, Christus innocens Patri reconciliavit peccatores.

Mors et vita duello conflixere mirando; dux vitae, mortuus, regnat vivus.

Vertaling
Laat de Christenen lofzangen offreren aan het Paasslachtoffer.
Het lam heeft de schapen verlost: De onschuldige Christus heeft de zondaars verzoend met de Vader.
Dood en leven strijden in een wonderlijk tweegevecht: De leider van het leven is gestorven, (doch) regeert het als levende.

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!