Een kaarsje branden voor de heilige Corona

Nu de noveenkaarsen weer gedoofd zijn, de Paaskaars bij het doopvont geplaatst is en we het coronavirus steeds verder onder controle lijken te krijgen, staan we stil bij de onbekende heilige Corona, voor wie de afgelopen tijd al regelmatig kaarsjes gebrand zijn.

Bij Omroep Brabant was te lezen dat bij kaarsenhandel Boca Kaarsen Groep in Schijndel de afgelopen weken duizenden Coronakaarsen verkocht zijn. Eigenaar Guus Bolsius vertelt in het interview dat Omroep Branbant met hem had:

“We hebben best lang getwijfeld of we dit wel moesten doen. Je wilt niemand voor het hoofd stoten of de indruk wekken dat je aan zoiets verschrikkelijks wil verdienen. Aan de andere kant was er ook vraag naar. Omdat we al veel kaarsen maken van verschillende heiligen, was de stap ook niet zo heel groot om ook noveenkaarsen en devotielichten voor de Heilige Corona op de markt te brengen.”

Kijk hier naar het filmpje dat over de devotiekaarsen gemaakt werd.

“Het is eigenlijk heel erg grappig dat uitgerekend de heilige Corona, nu het toneel weer heeft betreden”, zegt hoogleraar kerkgeschiedenis Paul van Geest in Trouw. “Haar naam houdt geen verband met het virus, want dat virus is genoemd naar de stekeltjes rond de uitwendige structuur die, wanneer het virus tweedimensionaal wordt afgebeeld, samen als het ware een krans vormen, in het Latijn ‘corona’.”
‘Corona’ of ‘Korona’ is de naam van een relatief onbekende heilige, die waarschijnlijk rond 160 in Egypte of in Syrië of in Antiochië is geboren en die op 16-jarige leeftijd het martelaarschap onderging. De vroegchristelijke martelaar stierf rond 177 op 16-jarige leeftijd in de tijd van vervolging van christenen samen met haar vader, St. Victor van Siena. Volgens andere bronnen was Corona de vrouw van de martelaar Victor. Ze werd gearresteerd omdat ze probeerde mensen te troosten die werden gemarteld. Haar dood was wreed, ze werd tussen twee palmbomen gebonden die aan elkaar vastgemaakt waren. Toen die losgesneden werden, werd Corona uit elkaar gereten. Een afgrijselijke dood. Haar herdenkingsdag is 14 mei.
Deskundigen zijn het niet eens over de vraag of ze wel iets met pandemieën en epidemieën te maken heeft gehad. Wel werd ze later beschermheilige van houthakkers en slagers en werd ze in de 16e en 17e eeuw aangeroepen tegen ziektes onder het vee.
De Oostenrijkse munteenheid werd tot 1924 genoemd naar de heilige “kroon”. De heilige Corona wordt dan ook aangeroepen bij geldzaken – ze is de beschermheilige van zakenmensen.

Keizer Otto III. (983 – 1002) bracht relikwieën van de heilige Corona naar Aken, waar ze in de kathedraal worden bewaard. De heilige Corona werd Co-patroonheilige van het “Aachener Marienstift”.
De heilige wordt vooral vereerd in Oostenrijk, Beieren en Bohemen. In St. Corona am Wechsel bij voorbeeld werd een beeld van de heilige gevonden in een holle lindeboom gevonden, een kapel werd opgericht en de bedevaarten werd een bedevaartsplaats. Ook in St. Corona am Schöpfl, St. Corona bij Staudach en de Handlab zijn bekende bedevaartskerken. Houthakkers zochten in hun vaak gevaarlijke beroep bescherming en hulp van St. Corona. Met haar hoopten ze op ‘begrip’ en hulp voor hun zorgen want de heilige Corona werd immers gedood door twee palmbomen.

Resten van de Heilige Corona zijn als relikwie bewaard in een schrijn die de vorm heeft van een kruiskerk. Die schrijn wordt bewaard in de Dom van Aken en zal na de coronacrisis worden tentoongesteld. In de Dom van Aken zegt men wel dat het niet de bedoeling dat Aken een bedevaartsoord van de heilige Corona wordt.

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!