Een beetje aandacht – Frambozentaart

Planten die geen water krijgen gaan dood. Mensen die geen voeding binnenkrijgen maken het ook niet lang. En voor een mens is dat zelfs niet genoeg. Wil je een beetje gedijen is er contact met anderen nodig. Iemand die vraagt hoe het met je gaat en luistert. Een ander die een stukje zorg voor je op zich neemt als dat nodig is. Van aandacht leven mensen op. Aandacht voor wie je bent, voor het verhaal van jouw leven, voor wat je doet en wat je bezighoudt. Aandacht is tijd die aan jou wordt toegewijd door iemand die zich even niet door andere zaken laat beheersen: er-is-voor-jou. Aandacht schenken is meedoen met goddelijke aanwezigheid. Herinner je dat de naam van God die ons bekend is gemaakt de eeuwige belofte ‘Ik-zal- er-zijn’ is.  Aandacht krijgen en kunnen ontvangen is ook Gods goedheid toelaten. Ja, echt, genade is iets dat tussen mensen gebeurt. Had je daar al eens aan gedacht?

Frambozentaart

Het zelf maken van een taart voor een gezellige ontmoeting is in de ogen van velen bij uitstek een manier om ‘aandacht te geven’.

Wat heb je nodig?

Voor de gebakken bodem:

  • vruchtentaartbakvorm inhoud 500cl/doorsnee 22 cm
  • 35 gr boter
  • 1 ei
  • 50 gr suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 85 gr zelfrijzend bakmeel
  • mespunt zout
  • scheutje melk

Voor de vulling:

  • 2 doosjes frambozen
  • beetje smeerbare roomkaas
  • wat suiker
  • (afdek)geleipoeder (Taartina) rood

Hoe maak je het?

Beboter de bakvorm zorgvuldig en bestuif deze met bloem. Steek de oven aan en verwarm deze voor op 170ºC. Doe boter en suiker, zout en vanillesuiker in een kom en roer alles door elkaar. Breek het ei erbij en werk het er doorheen tot het opgenomen is. Roer in gedeelten het bakmeel bij. Roer er vervolgens zoveel melk bij dat het mengsel nèt vloeibaar is (zodat het in de ‘verdiepte rand’ van de bakvorm kan lopen). Giet het beslag in de vorm, plaats deze net onder het midden van de oven. Bak de taartbodem in ongeveer 45 minuten gaar en geelbruin. Voordat de bodem helemaal koud is voorzichtig uit de vorm schudden.

In de bak van de afgekoelde bodem een laagje roomkaas smeren. Hierop een voor een de frambozen met de ronde kant naar boven schikken tot het gehele oppervlak vol is. Strooi  suiker over de vruchten. Volgens de gebruiksaanwijzing op het zakje de gelei bereiden en met een eetlepel de warme gelei over de frambozen verdelen. Let erop alle vruchten ‘af te dekken’.

De taart is na een uur te serveren. Bewaren tot de volgende dag is prima. Je kan de taart ook met andere vruchten maken.

Gérard Martens