Driekoningen zingen in Breda

Het is overgewaaid uit Duitsland en Oostenrijk. Daar is het al veel langer een traditie. Kinderen vieren de geboorte van Christus en gaan op het feest van Driekoningen langs de deuren uit de buurt om de blijde boodschap te verkondigen. Ze doen dat verkleed als koningen en worden uit de zondagse liturgie ook weggezonden om de straat op te gaan en de vreugde te delen met de mensen uit de wijk. Ze bellen overal aan, vertellen en zingen over Christus en vragen aandacht voor kinderen elders in de wereld die het moeilijk hebben. Kinderen voor kinderen, maar dan biddend en zingend voor projecten van de Adventsactie. Het is voorzichtig begonnen, op een aantal plekken in katholiek Nederland, zoals in Breda onder de bezielende leiding van pastoor Lars Peetam. Zo wordt er geld opgehaald voor kinderen in kwetsbare situaties. Maar er is hier meer aan de hand. De kinderen die verkleed zijn als koningen staan voor al die mensen die soms twijfelen, het niet weten en aarzelen om de goede weg te vinden. Die kinderen symboliseren niet alleen de Drie Wijzen uit het Oosten maar verbeelden de karavaan van ons allemaal.
We hebben weet van het Licht in de verte, maar kunnen het bijna niet geloven. Wij twijfelen meer dan we toegeven, we hunkeren naar het licht maar vergeten vaak dat we thuiskomen in de kwetsbare arme. We willen overal thuiskomen, maar zien over het hoofd dat ons thuis dichterbij is dan we denken. In die kwetsbare ander, in de kansloze kinderen. Daar vinden we Christus.

Dat beelden de kinderen die verkleed gaan als koningen ook uit: onze twijfel, ons cynisme, ons gebrek aan vertrouwen en de ontdekking dat je de ander nodig hebt om het Licht van Christus te vinden. Dat event pastoor Lars Peetam in Breda op Driekoningen: door kinderen op weg te zenden., de straat op. Maar die kinderen, dat zijn wij eigenlijk. De Driekoningen, dat zijn wij ook. Als we aansluiten bij deze karavaan, ontmoeten we vanzelf Christus. We hoeven alleen maar aan te sluiten.

Aandachtspunten

  • Oude gebruiken van Driekoningen in een nieuw jasje
  • Kinderen spelenderwijs leren dat we op weg moeten om het Licht te zien
  • Kerk en geloof op scharniermomenten zichtbaar maken in de buurt
  • Driekoningen als evenement om kinderen te verbinden met kwetsbare kinderen wereldwijd
  • Kinderen en parochie mengen dat we een wereldwijde kerk zijn

Uit: Succesverhalen in de Katholieke Kerk, Leo Fijen, 2018, Adveniat