Doornburgh – Een huis voor de geest

Op Buitenplaats Doornburgh in Maarssen, in de voormalige Emmaus Priorij, opende op 17 mei j.l.  de architectuurtentoonstelling ‘Een Huis voor de Geest’ over twee toonaangevende architecten van de Bossche School: Dom Hans van der Laan en Jan de Jong. Architect Dom Hans van der Laan (1904 – 1991) was een Nederlandse benedictijner monnik. Hij was één van de leidende figuren van de naoorlogse architectuurstroming de Bossche School. Jan de Jong (1917-2001) was zijn leerling en hij ontwierp in 1966 ook het gebouw waar de tentoonstelling te zien is: de priorij op Buitenplaats Doornburgh.

In de priorij van Doornburgh woonde van 1966 t/m 2016 de zusters van de Reguliere Kanunnikessen van het Heilig Graf. Bezoekers krijgen een indruk hoe het is om in een gebouw van de Bossche School te leven. Curator en expert Caroline Voet:

“Deze bijzondere architectuur verdient meer aandacht. De tentoonstelling biedt naast verdieping meteen de unieke mogelijk om een gebouw in deze architectonische stijl te beleven.”  

Vooral de ideeën van Van der Laan over maatverhoudingen en de ruimtelijke ervaring beïnvloeden ook vandaag nog architecten wereldwijd. Zijn leerling De Jong zei zelf over zijn architectuur:

“Het betaamt een wijs architect de ruimten te ordenen tot een plaats voor het lichaam en uitzicht voor de geest.”

Emmaus priorij, Doornburgh Maarssen

In de tentoonstelling Een Huis voor de Geest zijn onder andere originele maquettes, meubels en schetsen van Dom Hans van der Laan en Jan de Jong te zien. Diverse stukken uit het privé-archief van Jan de Jong en uit de collectie van Het Nieuwe Instituut zijn nog nooit eerder tentoongesteld.

Ook is de ontroerende documentaire Roosenberg van documentairemaakster Ingel Vaikla te zien over het leven van vier zusters in Waasmunster die afscheid moeten nemen van de abdij Roosenberg van Dom Hans van der Laan.

De tentoonstelling in de priorij is te bezoeken tot en met zondag 1 september.
Openingstijden: donderdag t/m zondag – 10.00 tot 17.00 uur.

Meer informatie en kaartverkoop: kijk op de website.

Beeldmateriaal: Ossip van Duivenbode (binnentuin) en Elsbeth Pilz (gang)