Dominicaan is 24 uur per week biechtvader in Rome

In een serie over pastoraat op bijzondere plekken van het Nederlands Dagblad staat een portret van Tiemen Brouwer, Nederlandse dominicaan die 24 uur per week biechtvader is in de Santa Maria Maggiore in Rome.

Enkele fragmenten uit het portret van Hendro Munsterman zijn te lezen op de site van Dominicanen.nl

.

E:

“In 1992, toen Tiemen Brouwer 47 jaar was en al 22 jaar als priester in Nederland gewerkt had, kwam ineens het aanbod vanuit Rome om er deel te gaan uitmaken van de internationale communiteit van dominicaanse biechtvaders in de Santa Maria Maggiore. De orde der dominicanen verricht deze pastorale dienst op deze historische plek al sinds het jaar 1568.”

“Eerst moest hij de Italiaanse taal leren. ‘Ik ben daar thuis mee begonnen en later ben ik lessen gaan volgen op de talenschool van de zusters in Vught, samen met de voetballer John van ‘t Schip en zijn vrouw. Van ‘t Schip maakte een transfer naar Genua en ik maakte mijn eigen transfer naar Rome. Hij kreeg meer betaald, maar ik ben langer gebleven’, zegt Brouwer met een knipoog.”

“‘De meeste zonden, daar val je eigenlijk in’, vertelt de dominicaan. ‘Je weet dat het niet goed is, maar je valt er toch in. Het gebeurt je. Het overkomt je. Vandaar ook dat het zo gemakkelijk te vergeven is. De grote zonden zijn de zonden waar je niet zozeer in gevallen bent, maar waar je God uitdaagt door je hoogmoed. Maar deze hoogmoedige mensen zul je ook niet zo gauw in de biechtstoel tegenkomen.’”

“Op de vraag of de biechtpraktijk het katholieken niet in staat stelt zich er gemakkelijk van hun zonden af te maken, zegt Brouwer: ‘Elke biechteling moet altijd toch even over iets heen stappen. Over je meest intieme fouten en zonden spreken is helemaal niet zo gemakkelijk. Ik geef ze vaak een Bijbeltekst mee, of een Bijbelse gedachte. Over Gods barmhartigheid veelal. En dan zijn de mensen opgelucht en blij. Achter mij in de biechtstoel hangt een afbeelding van het schilderij van Rembrandt over de terugkeer van de verloren zoon. Dat is het fundament van de biecht.’”

Lees hier het artikel. Het hele artikel is alleen te lezen als je je registreert.

Wie in Nederland wil biechten kan bijvoorbeeld contact opnemen met de dominicanen in Rotterdam.

Afbeelding: Michael Gaida via Pixabay

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!