Doe iets moois

Je hoort mensen weleens zeggen dat je moet streven naar heiligheid en dat je hele bijzondere dingen moet doen om dat doel te bereiken. Maar heiligheid draait helemaal niet om het ‘grote’. Je streeft al naar heiligheid als je de dagelijkse dingen van het leven heel goed probeert te doen.

Als mensen aan H. Moeder Teresa vroegen wat ze moesten doen om heilig te worden, dan zei ze: ‘Doe iets moois voor God.’ Moeder Teresa heeft zich altijd laten inspireren door de H. Theresia van Lisieux. Zij leerde ons ‘de kleine weg’ naar God.

Deze kleine weg laat zien dat iedereen kan groeien in heiligheid, als je maar de alledaagse dingen op een goede manier doet. Als je bijvoorbeeld iets van de grond opraapt terwijl je daar eigenlijk helemaal geen zin in hebt, en je draagt dat op aan God, dan groei je in heiligheid. Je groeit ook in heiligheid als je je geliefde je volle aandacht geeft, in plaats van half met je gedachten ergens anders te zijn. Of als je iemand helpt met het uitladen van zware boodschappen. De kleine weg is overal. En God nodigt ons uit om die weg te ontdekken en de alledaagse dingen met heel veel liefde te doen.

Wanneer heb jij voor het laatst iets met veel liefde gedaan? Als je de kleine weg ontdekt, zul je zien dat er overal kansen liggen om te groeien in heiligheid. Alles wat op een dag gebeurt, is een kans. De manier waarop je anderen benadert, hoe je studeert, hoe je je werk doet: het zijn allemaal kansen.

Er zijn heel veel manieren om je dagen of zelfs uren op te dragen aan God. Neem bijvoorbeeld een studieboek waaruit je moet leren. Plaats op het hoekje van elke pagina de initialen van iemand die jouw gebed goed kan gebruiken en draag die pagina aan diegene op. Of als je vaak op je horloge kijkt, neem jezelf dan voor om het volgende uur aan God op te dragen. Je zult zien dat het vanzelf heel gewoon gaat voelen om de hele dag bewust met God bezig te zijn.

Een van de mooie dingen van het katholieke geloof is de overtuiging dat lijden waarde heeft. Het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn. Mensen lijden. De vraag is niet of je zult lijden, maar hoe je op dat lijden gaat reageren. Ook lijden is namelijk een kans om te groeien in heiligheid.

We dragen allemaal een kruis. Welk kruis draag jij op dit moment? En draag jij het alleen? Of laat je Jezus jou helpen? Geef je lijden aan God. En niet alleen je lijden, maar ook je zorgen, je liefde, je geld, je gezin, je familie, je eenzaamheid, je talenten. Geef het allemaal aan God en laat Hem door jou heen werken. Alles wat jij aan Hem geeft, gebruikt Hij voor iets moois. Hij wil jou geven wat je nodig hebt voor elke situatie.

Alle situaties van je leven vormen een kans om te groeien in heiligheid, en om dichter naar God toe te groeien. Go for it!