Documentaire over 300 jaar Montfortanen

Vandaag begint de toekomst is een film van Maurice Nijsten. De film gaat over de stichter van de Montfortanen: Louis-Marie Grignion de Montfort.

In 1881 arriveerde de eerste groep Montfortanen, novicen en Dochters der Wijsheid als ballingen op station Meerssen. Einddoel was het nabijgelegen dorp Schimmert. In Schimmert komen zo de eerste kloosters voor de Montfortanen en voor de Dochters der Wijsheid.

Op 28 april 2016 was het 300 jaar geleden dat Montfort is gestorven. De stichter van de Montfortanen is vorig eeuw heilig verklaard.

Interviews met paters, broeders en zusters
Regisseur Maurice Nijsten en assistente Dénise Nijsten uit Ulestraten maakten over die bewogen geschiedenis een 45 minuten durende documentaire, Vandaag begint de toekomst. Een documentaire over verleden, heden en toekomst van de volgelingen van Montfort. En die volgelingen vestigden zich in de 19e eeuw in Schimmert. Maurice Nijsten schreef het scenario voor de documentaire en daarin werd ook een rol voorzien voor acteur, verteller Bram van Oers. Een speelse montage van de acteur/verteller gefilmd op verschillende locaties in het Limburgse landschap en binnenopnamen, afgewisseld met interviews met paters, broeders en zusters maakt van de documentaire een gevarieerd kijkspel.

Van Frankrijk naar Schimmert
Het werd een interessante documentaire over een kloosterorde, die zich in Limburg vestigde en wortels schoot in een groot aantal landen. De volgelingen van Montfort vestigden zich na hun gedwongen vertrek uit Frankrijk als gevolg van de Franse revolutie, in Limburg. Op 6 september 1881 arriveerde de eerste groep Montfortanen, novicen en Dochters der Wijsheid als ballingen op station Meerssen met als einddoel Schimmert. In een boerderij vonden ze voorlopig onderdak. Later ontstonden er bij ‘Op de Bies’ twee kloosters, één voor de paters en aan de overkant ervan een klooster voor de zusters.

Herinneringen
De oorspronkelijke kloosters zijn inmiddels gesloopt. Een kunstwerk in een parkje bij ‘Op de Bies’ in Schimmert herinnert nog aan de betekenis van de paters en zusters voor de dorpsgemeenschap. In Bunde bevond zich de Missievakschool, hier vond de broederopleiding van de Montfortanen plaats.

Van Limburg naar de missie en terug
Veel Montfortanen en Dochters der Wijsheid trokken naar de missiegebieden in onder meer Indonesië, Malawi, Soedan en Congo. Nu velen van hen toe zijn aan een rustige oude dag verblijven de meesten in klooster Vroenhof, in Houthem-Valkenburg.

Schimmert en zijn Montfortanen
Achter de kerk in Schimmert bevindt zich ook nog een kleiner klooster, waar oudere paters en broeders verblijven. Autochtone jongeren met een roeping, die door de Montfortanen in het buitenland werden opgeleid, komen hen geregeld in Vroenhof bezoeken. Ook Genhout heeft duidelijke banden met de Montfortanen uit Schimmert. Die banden bestaan al vanaf de oprichting van de parochie Genhout in 1932. In een zijbeuk van de kerk in Genhout bevindt zich ‘Het Kunstcentrum Montfortaans Erfgoed’. Een bezichtiging meer dan de moeite waard.

De documentaire Vandaag begint de toekomst is te zien bij Limburg Doc. Limburg Doc is een platform voor (jonge) Limburgse documentaire-makers en voor documentaires over Limburgse onderwerpen.

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!