Documentaire: Missie geslaagd

Het was ooit de trots van menig katholiek gezin: een kind dat het tot missionaris schopte. Maar veel van die kinderen – net de tienerjaren ontgroeid – hadden geen idee waar ze aan begonnen. De missie bleek niet zelden een ware beproeving voor hun geloof.

 In Gennep wonen de laatste paters van de Congregatie van de Heilige Geest. Het zijn voormalig missionarissen. ‘Spiritijnen’ worden zij ook wel genoemd. Jarenlang verkondigden zij het katholieke geloof, vooral in Afrika en Brazilië. Ze waren met duizenden wereldwijd, en honderden vanuit Nederland. Nu zijn daar nog maar zo’n twintig van over.

Openhartig vertelt een aantal van hen over hoe het begon, hun leven in dienst van God en de medemens. Over de benauwende eerste jaren als jonge pater in Nederland, de veranderende tijdgeest in de jaren zestig (“Toen kon ik wat meer ademen”), hoe ze naar Afrika gingen met een vaag idee om ‘mensen te helpen’, hoe de botsing van culturen hun kijk op het leven veranderde, maar soms ook aan het twijfelen bracht (“Wat van Rome mocht of niet, dat kon ons steeds minder schelen”), over verliefd worden en hoe daarmee om te gaan, over gemeenschapszin en verloren idealen.

In de jaren 50 richtte de Congregatie van de Heilige Geest het Afrika Museum op, teneinde Nederland kennis te laten maken met het onbekende continent. Andere Tijden-presentator Astrid Sy bezoekt met één van de voormalig missionarissen het museum. Het Afrika Museum staat momenteel ter discussie. Het zou het stereotype beeld van Afrika bevestigen en moet daarom op de schop. Bovendien: wat is Afrika? Meer dan 50 landen met een grote verscheidenheid – eigenlijk absurd om die onder één noemer te brengen.

Zoals de missionarissen ooit naar het Afrikaanse continent gingen om het geloof te brengen, zo komen nu geestelijken van daar naar hier om het geloof uit te dragen. Ze zijn hard nodig, want in ons land is de animo om de Heer te dienen tanende. Maar hoe ervaren deze geestelijken het kerkelijk leven hier? En voelen ze zich hier welkom? De ironie van het lot is dat dus juist nu in Nederland dus veel missiewerk te doen is. Een omgekeerde missie feitelijk – in een sterk veranderde wereld.

De special ‘Missie geslaagd?’ werd maandag 5 september 2022 om 20:25 uitgezonden op NPO 2. Hier kunt u de uitzending terugkijken.

Bericht afkomstig van Anderetijden.nl
Afbeelding: Wikipedia

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 35!