December-druk – witlofsalade

We zijn weer begonnen aan misschien wel de drukste maand van het jaar. December is vol van feesten, gevoelens en tegenstellingen. We beleven de dagen van licht en donker, van uitpakken en royaal zijn en tegelijk inkeer en solidariteit, van uitzien naar nieuw begin en ook afsluiten en herinneren van een heel jaar. De vele ontmoetingen en ‘borrels’ doen de agenda exploderen en maken je hoofd druk terwijl we oefenen voor ‘stille nacht’ en ‘vrede was het overal’.

Ieder jaar kijken we ook weer uit naar deze weken vol contrasten. Brengen ze ons toch ook iets dat we niet willen missen? Al die drukte en inspanning zijn immers bedoeld voor ‘elkaar’, om elkaar weer op te zoeken, goede tijd te schenken, relaties te vernieuwen en onze verbondenheid te vieren… in de kleine dagelijkse kringen van goede zorgen; in delen (aandacht en geld) met wie het moeilijk hebben; in het wereldwijde verlangen naar vrede; in het opzoeken van verlangen van je hart, van elkaar en van God.

Witlofsalade

Een gemakkelijk en feestelijk gerecht waarin bitter, zoet, zout en zurig tot een tot een vrede- vreugde- en smaakvolle combinatie komen.

Boodschappenlijstje

  • witlof (een middelgroot stronkje pp)
  • beetje veldsla
  • een rijpe Doyennepeer
  • 2 mandarijnen
  • stukje brie of blauwschimmel kaas (naar voorkeur)
  • wat walnoten en amandelen
  • handje rozijnen (desgewenst laten wellen)
  • paar olijven
  • voor de dressing: zure room, mayonaise, mosterd, honing of siroop, melk, zout en peper

Aan de slag

Verwijder de buitenste bladen van de witlof en snij de stronkjes overdwars in smalle plakken. Doe dit in een platte slaschaal. Hussel er wat toefjes veldsla doorheen. Schil de peer, snij hem in achten en vervolgens in kleine partjes. Haal de schil van de mandarijnen, maak de partjes los en snij ze dwars door. Verdeel het fruit over de salade en schep het gedeeltelijk door. Snij de kaas in kleine stukjes. Hak de noten een beetje. Verdeel noten, kaas en rozijnen over de schaal.

Schep in een kommetje zure room, mayonaise, mosterd en honing/siroop, met wat zout en peper en klop deze door elkaar. Voeg melk bij om een mooi vloeiende dressing te maken. Giet deze over de salade. Een paar olijven maken het gerecht mooi af.

Eet smakelijk!

Gérard Martens

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!