De reis van de paradijsvogel – Vogels van God

De Reis van de paradijsvogel is een tentoonstelling de te zien is in het Missiemuseum in missiedorp Steyl.Hoe het missiedorp Steyl het centrum werd van de handel in veren van de paradijsvogel, voor de modehuizen in Berlijn en Parijs. Het belang van de paradijsvogel voor de jagers en de missiebroeders van toen en Nieuw-Guinea nu.Vogels van God. Zo werden paradijsvogels beschreven, zowel door de bevolking van Nieuw-Guinea als door vroegere handelaren en wetenschappers van over de hele wereld. Geboren en gevangen in het regenwoud, reizen paradijsvogels naar kleine kustplaatsen van Nieuw-Guinea, die het startpunt worden van een wereldwijd handelsnetwerk en daarmee een onuitwisbare indruk op de wereld achterlaten. Missionarissen uit Steyl verspreidden ter plaatse niet alleen het woord van God, ze handelden ook in de Vogels van God. De paradijsvogel is vandaag de dag nog altijd een krachtig symbool dat staat voor status en schoonheid en is sterk verbonden met de identiteit van zowel de oorspronkelijke bevolkingsgroepen van Nieuw-Guinea als de Papoea-diaspora in Nederland.Uniek aan deze tentoonstelling is dat het verhaal van de paradijsvogel wordt verteld vanuit drie verschillende perspectieven: inheems, koloniaal en de missie.

Handel en Missie
Het werk van de missionarissen van de SVD, ook bekend als de missionarissen van Steyl, was om het Woord van God te verspreiden over de wereld en om onderwijs en gezondheidszorg vanuit dat werk op te zetten. Met dit doel vestigden zij zich in 1896 aan de noordkust van het oostelijke, toentertijd Duitse, deel van Nieuw-Guinea. Tevens het leefgebied van paradijsvogels. In diezelfde tijd kreeg de Europese en Amerikaanse modewereld belangstelling voor vogelveren. Veren, maar ook hele vogels, sierden de hoeden van rijke vrouwen en soms mannen. De grote vraag naar paradijsvogels leidde tot een enorm handelsnetwerk in hun huiden en veren.

Om de missie te financieren werd de paradijsvogelhandel een bron van inkomsten. De handelsboeken van de SVD geven gedetailleerd inzicht in de aantallen die verhandeld werden en de prijzen die daarvoor werden betaald. Vogels en handelsboeken vormden zo een belangrijke bron van informatie om de handel in paradijsvogels in kaart te brengen. Dat was vervolgens een belangrijke basis van de tentoonstelling Vogels  van God.

Uiteindelijk bracht de oprichting van verschillende vogelbeschermingsorganisaties, die zich tegen dit gebruik keerden, een einde aan de wereldwijde handel in onder andere paradijsvogels. De lades vol veren in het kastje op zolder van het Missiemuseum zijn stille – maar kleurrijke – overblijfsels van deze ooit zo levendige mondiale handel.

Praktisch:Data: De reis van de paradijsvogel is te zien vanaf 9 december 2023 t/m 1 september 2024 in het Missiemuseum

Openingstijden: dinsdag – zondag, 11.00 – 17.00
Extra geopend: Koningsdag, eerste & tweede Paasdag, eerste & tweede Pinksterdag, Hemelvaartsdag en tweede Kerstdag.
24 maart vanaf 14.00 uur is het Missiemuseum gesloten. I.v.m. de Venloop 2024 (marathon) zijn alle toegangswegen naar het Missiemuseum geblokkeerd.

Adres: Veerweg 6, 5935 BK Steyl

Toegangsprijs: € 9,00, museumkaart gratis. Er zijn online diverse familietickets  te koop.

Meer informatie: www.missiemuseum

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!