De Groene Middeleeuwen – tentoonstelling en excursie

Museum Krona (voorheen Museum voor Religieuze Kunst) is gevestigd in een eeuwenoude, bewoonde abdij. Het presenteert een van de mooiste collecties religieuze kunst van ons land en heeft een bijzondere kruidentuin. De kleine staf en grote schare vrijwilligers zorgen voor een gastvrije, informele sfeer die past bij de aard en ligging van het museum.

Groen is tegenwoordig een toverwoord. Maar in de middeleeuwen dacht men niet alleen groen, men was het zonder het te weten. De natuur als Gods schepping was alom aanwezig in doen en gedachte. Uit fraai geïllustreerde handschriften leren wij hoe destijds tegen planten werd aangekeken en waarvoor kruiden werden toegepast. Een selectie van deze uitzonderlijke handschriften en herbaria vormt de kern van de expositie ‘De Groene Middeleeuwen’.

De expositie beperkt zich niet tot de museumzalen. Zij wordt voorgezet in de kruidentuin van het museum. Een uitgebreid activiteitenprogramma slaat een brug tussen de fragiele middeleeuwse handschriften en herbaria, en de naar middeleeuws voorbeeld aangelegde artsenijhof.

De expositie ‘De Groene Middeleeuwen’ werd gemaakt in samenwerking met emeritus hoogleraar kunstgeschiedenis van de Middeleeuwen Claudine Chavannes-Mazel. Zij redigeerde het alom geprezen boek: De Groene Middeleeuwen, dat recent is herdrukt.

De expositie is te bezoeken tot 1 september 2019

Excursie Groene parels achter kloostermuren

Vele eeuwenoude abdijen en kloosters beschikken over lommerrijke tuinen om in de levensbehoeften van de bewoners te voorzien. Tuinen met groenten, fruit en kruiden, vaak gelegen achter kloostermuren. Voorbeelden hiervan zijn de Artsenijhof van de abdij van de zusters Birgittinessen in Uden en de kloostertuin Hof van Lof van de minderbroeders (Franciscanen) in Megen.

Op vrijdag vrijdag 16 augustus a.s. biedt Museum Krona een aantrekkelijk arrangement aan. Naast een rondleiding door de expositie De Groene Middeleeuwen en de Artsenijenhof wordt er een bezoek gebracht aan de kloostertuin Hof van Lof in Megen.

Kosten voor deze dag van 11.00 – 16.00 uur: €24,50 (inclusief koffie en lunch).
Deelname uitsluitend na inschrijving. U kunt zich aanmelden via: info@museumkrona.nl

Programma:
11.00 – 11.30 Ontvangst met koffie
11.30 – 12.30 Rondleiding expositie De Groene Middeleeuwen
12.30 – 13.15 Lunch in De Refter
13.15 – 13.45 Rondleiding Kruidentuin van de abdij
13.45 – 14.30 Met eigen vervoer naar Megen
14.30 – 16.00 Rondleiding Hof van Lof Megen

Meer informatie vindt u op de website.

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!