De franciscanessen van Veghel

Filmmaker Michiel Kerkhoff filmde eind 2021 en begin 2022 in het moederhuis van de zusters Franciscanessen van Veghel. Na 178 jaar hebben de zusters besloten het kloostercomplex te verkopen en terug te geven aan de bevolking van Veghel. Er komen woningen, een ontmoetingscentrum en een gezondheidscentrum.

De zusters zochten een bestemming die paste bij hun charisma. Zij hebben zich altijd ingezet voor gezondheidszorg en maatschappelijk werk in de regio Veghel en ver daar buiten. Er zijn veel zusters werkzaam geweest in Azië en Afrika, waar het werk door lokale zusters wordt voortgezet. In Nederland werkt de congregatie toe naar voltooiing.

De film toont het dagelijks leven van de oudere zusters. We zien een bezoek aan hun nieuwe, tijdelijke onderkomen in Wijbosch en de verhuizing en onttrekking van de kapel aan de eredienst. Een emotionele gebeurtenis: het is de plaats waar alle zusters hun geloften hebben afgelegd en waar veel lief en leed is gevierd. Met enige weemoed, maar met een positieve insteek verlaten de zusters het moederhuis, in de hoop er over enkele jaren weer terug te kunnen keren in een kleiner gebouw dat voor hen in de nieuwbouwplannen zal worden gerealiseerd.

Het verhaal van de Zusters van Veghel is vertoond in Veghel en inmiddels te zien op YouTube. De film duurt 53 minuten.

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!