Closer to Van Eyck

De grote Van Eyck tentoonstelling in Gent is vanwege corona in stilte geëindigd. Alle werken die naar Gent waren gehaald voor het Van Eyck jaar zijn weer naar hun eigenaren terug. Maar wat bleef is het meesterwerk van de gebroeders Van Eyck: Het Lam Gods.

Afreizen naar Gent om het doek uit 1432 te zien kan natuurlijk. Daar zijn de gerestaureerde panelen te bezichtigen in de Villakapel van de Sint-Baafskathedraal. In het voorjaar 2021 verhuist Het Lam Gods naar het nieuwe bezoekerscentrum van de kathedraal. Maar vanaf vorige week kan het doek ook in alle rust thuis bekeken en zelfs bestudeerd worden via de nieuwe website Closer tot Van Eyck.

Volgens de coördinator van het project, bijzonder hoogleraar Ron Spronk van de Radboud Universiteit in Nijmegen, is het uniek dat het hele project van onderzoek tot restauratie zo openlijk wordt gedeeld met het publiek.

“Van de restauratierapporten tot infraroodbeelden. De website is daarnaast ook heel bijzonder, mensen kunnen zelf bepalen hoe diep ze in de materie duiken en echt spelen met het al het beeldmateriaal, naast elkaar leggen en vergelijken. Men kan wetenschappelijk onderzoek doen op de site of het gebruiken voor onderwijs, maar bezoekers kunnen zich ook simpelweg vergapen aan de schitterende details”, aldus prof. Spronk op de site van KRO-NCRV.

In de herfst zullen ook de beeldmaterialen van de buitenpanelen beschikbaar komen. Ook andere werken van Van Eyck worden dan op de site getoond.

Afbeeldingen: Closer to Van Eyck, Rediscovering the Ghent Altarpiece.

 

 

 

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!