Clarapad wordt uitgebreid

Het Clarapad in Drenthe bestaat nu ongeveer een jaar. Initiatiefnemer Marie-Jolanda Bresser uit Zorgvlied gaf de Clarissen Megen voor hun 300 jarig bestaan deze pelgrimsroute cadeau. Nu werkt Bresser aan een uitbreiding: een route tot in Assisi in Italië. De plek waar de heilige Clara ligt opgebaard.

Op de site van RTV Drenthe staat een kort interview met Marie-Jolanda Bresser.

“Ik ben katholiek en een hobby van mij is het uitzoeken van de stamboom. In het onderzoek kwam ik allerlei geestelijke hoogheden tegen”, legt Bresser uit. Wat bleek? Een van haar oud oud oud oud-tantes kwam in Megen terecht en was een van de bouwzusters van het klooster. En daar kwam Bresser achter toen ze in het klooster met de oudste non daar aan de afwas stond. Zo kwamen twee belangrijke aspecten uit haar leven bij elkaar en sindsdien wil ze de nonnen iets teruggeven.
Op een zondagochtend ontstond het idee voor een Pelgrimstocht. “Dat is iets voor de toekomst en voor altijd”, vertelt ze. “Ik merk dat in het leven vaak heel weinig stilgestaan wordt bij de intentie ervan. Pelgrimeren helpt om even helemaal te ontladen.”

Via de Clara-atlas kun je onderweg meer te weten komen. Uitspraken van de heilige Clara bijvoorbeeld. En er wordt – net als op een website – voor elke etappe aangegeven waar wandelaars kunnen overnachten. Natuurlijk zijn er stempelposten onderweg.

Veel katholieke kerken of kapelletjes die open zijn kent het Noorden van Nederland niet. Daarom zijn er nog maar drie stempelposten, in Groningen, Assen en Zorgvlied. Door het verleden van de Koloniën van Weldadigheid zijn er tweehonderd jaar geleden in Zorgvlied wel katholieke invloeden gekomen. Het dorp heeft inmiddels een Mariakapel, waar veel gebruikt van wordt gemaakt.

Ook via Storytrails (en in de app) zijn de etappes van de al bestaande route te vinden.

Bresser deed er drie jaar over om de route van het Clarapad uit te zetten. De route loopt van de Sint Jozefkathedraal in Groningen tot het klooster in Megen, maar Bresser is druk met de uitbreidingsplannen. Al doet ze het niet meer alleen. Een heel team draagt ondertussen bij.

De inkomsten gaan naar de nonnen in Megen. De volgende tussenstop is jongerenklooster Taizé in Frankrijk. Bresser hoopt de route tot Taizé in 2024 te kunnen openen. Uiteindelijk wil ze in 2025 met de route tot in de eindbestemming Assisi zijn.

Bron: Website RTV Drenthe.
Op de website is ook een kort filmpje te bekijken: klik hier

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!