Brother Isaiah zingt en bidt

8 kapucijnen stichtten in 1987 in the Bronx (New York) een nieuwe congregatie: de franciscanen van de Vernieuwing (Franciscan Friars of the Renewal). De nadruk van hun religieus leven ligt op gebed, sociale actie en evangelisatie in arme buurten, op straat. Ook de straten van het wereldwijde internet en van de popmuziek rekenen ze tot hun missiegebied.

Broeder Isaiah duikt af en toe op op de digitale muziekmarkt. In 2016 bracht hij zijn eerste album Broomstick uit. Later kwam er een tweede plaat met als titel Poco a Poco, zo’n beetje de lijfspreuk van de broeders: beetje bij beetje. Het lied Struggler dat daar op te vinden is gaat over een jongere die worstelt met iets en God vraagt om klaarheid te scheppen. Die worsteling is helemaal niet zo slecht, volgens de broeders.

Met Shade is broeder Isaiah al aan zijn derde album toe, na Broomstick en Poco a Poco. Op die platen wordt hij begeleidt door medebroeders op drums en gitaren. Door de coronacrisis is de productie van Shade heel klein gehouden. Jammer misschien, al blijft broeder Isaiah, alleen met zijn akoestische gitaar, ook overtuigend.

Het album telt tien songs, samen goed voor 45 minuten. Het geheel is te beluisteren op het YouTubekanaal van de broeders en is beschikbaar op Spotify. De titel van de plaat – Shade (Schaduw) – verwijst naar psalm 121 vers 5, naar eigen zeggen de favoriete Bijbeltekst van broeder Isaiah. De psalm begint met de bekende woorden: Ik sla mijn ogen op naar de bergen. Vanwaar komt mijn hulp? Vers 5 antwoordt: De Heer is je wachter, de Heer is de schaduw aan je rechterhand.

Op het album zijn eenvoudige gezongen gebeden te horen, direct uit zijn hart. In Little Litany, het lied in de video hieronder, bidt broeder Isaiah om bevrijding voor een litanie van slechte gewoonten zoals een gebrek aan vertrouwen in Gods goedheid en bescherming.

 

 

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!