Broei en groei – Fries roggebrood

Broei en groei

Je weet het niet altijd gelijk. Zeker wat ingewikkelder zaken hebben tijd nodig. Tijd die je jezelf moet gunnen. Er rustig over denken, het aan laten komen, nachtje over slapen. Dat is geen verloren tijd. Het is eerder noodzaak die ruimte te nemen om een gebeuren of informatie te kunnen verkennen en wegen: je moet er op kunnen broeden, of het moet een tijdje mogen broeien om het echt te laten worden wat het is.
De periode tussen Pasen en Pinksteren heeft ook die trekken van laten betijen en sudderen. De leerlingen van Jezus konden niet zomaar gelijk de wereld in na hun intense ervaringen van de gewelddadige dood van hun meester en de ontmoetingen met hem in zijn nieuwe gestalte en/of dimensie. Ze moesten rouwen, de nieuwe belevenissen op een rijtje zetten, dat laten rijpen en tot ontwikkeling laten komen. Om dan kracht te vinden en geschonken te krijgen om in een nieuw ‘zijn’ naar buiten te treden en te staan voor de zaak. Die tijd van omvormen kan je niet overslaan.

Fries Roggebrood

Roggebrood heeft tijd nodig. In de Friese variant is het een brood zonder gist of desem. Door het bakken op lage temperatuur staat het lang in de oven om te garen. Een rijke smaak komt zo tot ontwikkeling.

Boodschappen:

– 350 gram (gebroken) rogge
– 175 gram volkoren roggemeel
– 25 gram tarwebloem
– 1 eetlepel stroop
– 5 gram zout
– 350 cl heet water
– 125 cl water
– tarwezemelen

Aan de slag:

Doe in een ruime beslagkom de rogge en het kokendhete water en laat dit ten minste twee uur weken. Voeg daarna alle andere ingrediënten bij behalve de zemelen. Goed mengen en kneden tot een (heel) langzaam stromend deeg ontstaat. Rol de deegbal door de zemelen en plaats deze dan in een met aluminiumfolie beklede cakevorm of houten kistje*. Met aluminiumfolie volledig afsluiten. In de oven plaatsen die op 100⁰C verwarmd is en het brood 12 – 24 uur laten stoven (broeien).
Daarna volledig af laten koelen en vervolgens de aluminiumfolie verwijderen.
Roggebrood snijdt het gemakkelijkste met een scherp nat broodmes. In dunne plakjes gesneden kan je het in porties invriezen. Koel bewaren (om schimmel te vermijden).

*Van een wijnkistje maakte in een houten bakvorm van 16x10x8 cm (binnenmaat – inhoud moet rond de 1250 cl zijn). Het roggebrood krijgt dan de karakteristieke ‘turf-vorm’.

Eet smakelijk!

Gérard Martens

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!