Ik tuinier – Broeder Maarten o.praem

Bij alles wat stil kwam te staan door de coronacrisis, was er dat ene dat tegen de klippen op groeide en bloeide: de natuur. Een schitterende, stille lente, vol narcissen, bomen, vruchten en onverwachte vogels. Kloosterlingen over de relatie tussen hun tuin en God.

‘De tuin betekent voor mij geborgenheid’

Als rechtenstudent had hij het Haagse Binnenhof voor ogen. Toch vond Maarten van de Weijer (1967) zijn bestemming niet in de politiek. Op zijn der- tigste trad hij in en sinds 22 jaar woont hij in de norbertijner Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther. ‘Ik werd geraakt door het koorgebed. Zang speelt een grote rol in mijn leven en mijn roeping. Het kloosterleven is niet altijd makkelijk, maar de vraag of het elders beter was geweest vind ik niet interessant.’

Elk voorjaar ziet hij het weer gebeuren. Vanuit de abdij vergapen gasten zich aan een spectaculair uitzicht: het ontluikende gele blad van de bloeiende goudiepen steekt scherp af tegen de donkerrode, eeuwenoude beukenbomen die erachter staan. Een vondst van Maarten, die de iepen aankocht. ‘Tuinie- ren is altijd mijn hobby geweest. Toen ik hier kwam was de tuin verwaarloosd en ik vond het een uitdaging er een plan voor te maken. Er is nu een wilde tuin met vlinderstruiken, bijenkassen, een insectenmuur. Een hoogstamfruitboomgaard met bijzondere soorten. Er is een siertuin, een Engels landschapspark en een oude vijver met treurwilgen. De tuin is er kwalitatief op vooruitgegaan.’ Het onderhoud doet Maarten met een parttime tuinman en een groep vrijwilligers. Klaar is hij nooit: ‘Mijn valkuil is mijn perfectionisme. Ik heb moeten leren dat niet alles maakbaar is.’

‘Veel mensen zien een tuin als iets statisch, maar het is nooit één week hetzelfde. Een tuin verrast je, het is een levend kunstwerk, een landschap van de verbeelding. Werken in het groen heb ik nodig om in balans te blijven en gelukkig te zijn. Het betekent een bepaalde geborgenheid voor mij. De stukjes van mijn leven vallen op hun plaats. Daar ben ik degene die ik altijd had willen of moeten zijn. Het klopt.’

De tuin van de Abdij van Berne is gedeeltelijk voor het publiek toegankelijk
Meer info? www.adbijvanberne.nl 

Tekst: Kalien Blonden
Foto: Gerard Oonk

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!