Broeder Fer ‘Ik begin de dag met dankbaar zijn’

Kloosterlingen beginnen elke dag opnieuw. In januari laten we 4 zusters en broeders aan het woord over het begin van hun dag.

Fer van der Reijken woont in het Franciscaanse stadsklooster La Verna, in Amsterdam Nieuw-West. Het ochtendgebed begint er om 7.30 uur. Broeder Fer laat zich wekken door het nieuws, dat om 6.45 uur uit zijn wekkerradio klinkt. ‘Ik blijf graag op de hoogte van wat er in de wereld gebeurt.’

‘Elke ochtend buig ik naar het Kruis van San Damiano, dat op mijn kamer hangt. Ik bid steeds hetzelfde gebed, waarin ik God dank dat Hij mij heeft geschapen. Heel bewust begin ik zo mijn dag. God lovend en dankend, biddend om instrument van zijn vrede te mogen zijn. Jaar in jaar uit consequent deze woorden bidden laat steeds diepere sporen in mijn ziel na.’

‘Ik vind het fijn om de dag dankbaar te beginnen. Die grondtoon kleurt mijn dag, maar ook mijn levensjaren. Vanuit die dankbaarheid blijf ik me verwonderen over vanzelfsprekende dingen als water uit de kraan en een dak boven mijn hoofd. Opnieuw beginnen is diep ingebed in de franciscaanse spiritualiteit. Clara van Assisi zei: “Hou vast aan de inspiratie van het begin en keer daar altijd naar terug.” Al je daar contact mee kunt maken kan de inspiratie weer gaan stromen.’

‘Om half acht zit ik in de kapel. In die winter wordt het dan langzaamaan licht. Ik laaf me aan de teksten, die al eeuwen meegaan. Ik gun iedereen zo’n moment van rust om je dag aan het begin te heiligen. Rust om de dag in dankbaarheid te aanvaarden en als het ware de spieren van je ziel te rekken en te strekken.’

Foto: Gerard Oonk
De tekst werd eerder gepubliceerd in Klooster! nr 2 2018