Broeder Everardus Witte

Momenteel zijn er twee tentoonstellingen die aandacht besteden aan broeder Everardus Witte, ’t Heilig Bruurke van Megen.

Brabantse Zaligen en Heiligen
Allereerst is daar de tentoonstelling ‘Brabantse Zaligen en Heiligen’, te bezichtigen in het Peerke Donders Paviljoen in Tilburg dat deel is van het Peerke Donders Park. Everardus is opgenomen tussen onder meer Eustachius van Lieshout, Peerke Donders en verschillende Brabanders onder de Martelaren van Gorcum. De tentoonstelling is tot 19 juni 2022 te zien.

Bezoekadres: Peerke Donders Paviljoen – Museum voor Naastenliefde. Peerke Donderspark 3 5011 XL Tilburg
Het park, de kapel en het geboortehuis zijn dagelijks geopend van ongeveer 10.00 tot 18.00 uur.
Het Museum is open: Woensdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur en voor groepen op afspraak  via info@peerkedonders.nl

SintJansmuseumKloosterhof
In het SintJansmuseumKloosterhof in het Noord-Hollandse Noord-Scharwoude is er een tentoonstelling over de minderbroeders franciscanen in Noord-Holland-Noord, in het bijzonder over broeder Everardus. Geboren in Hoorn en getogen in Alkmaar was Noord-Holland de thuisstreek van Everardus Witte. Hij trad in het franciscanen klooster Alverna in Wijchen en kwam uiteindelijk terecht in het Minderbroederklooster in Megen. Daar hij overleed hij op 22 december 1950. Ook na zijn dood komen de mensen nog steeds intenties aan hem opdragen gezien zijn vele briefjes op de graftombe van broeder Everardus in de grafkapel van hem.

De tentoonstelling is te zien tot eind 2023.

Het SintJansmuseumKloosterhof is gevestigd op de tweede etage van “Kloosterhof”. Een museum met sociale, religieuze en culturele verhalen over de historie van West-Friesland en omstreken. Op een inspirerende wijze willen we de verbinding leggen tussen het verleden en het heden.

Het SintJansmuseumKloosterhof is gelegen naast de kerk Sint Jan de Doper ofwel Kathedraal van het noorden. Het is geopend op donderdag van 9.00 – 12.00 uur en op zondagmiddag van 13.00 – 16.00 uur. Wilt u het museum buiten deze tijden bezoeken dan kunt u een afspraak via e-mailadres info@sintjansmuseumkloosterhof.nl of telefonisch via  nr. 06-3760 9684.

 

Voor beide tentoonstellingen heeft de Stichting Everardus Witte Fonds enkele bruiklenen geleverd. Meer informatie op: www.peerkedonders.nl/brabantse-zaligen-en-heiligen, respectievelijk www.museumkloosterhof.nl.

Foto: Grafbeeld broeder Everardus Witte, Megen, Door Dqfn13 – Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50799245

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!