Bonifatius Kloosterpad

Naast het Claerkamppad, het Jabikspaad en het Sint Odulphuspad is er sinds kort het Bonifatius Kloosterpad.

De wandelgids Bonifatius Kloosterpad van Fokko Boskers’ hand bevat twaalf aaneengesloten etappes tussen Dokkum en Wolvega en dertien lokale rondwandelingen langs (voormalige) kloosterplekken op Schiermonnikoog, rond Anjum, om Dokkum heen, Burgum, Drachten, Oosterwolde, Wolvega en een meerdaagse route bij Buitenpost.  In totaal is het wandelnetwerk – gelegen in oostelijk Friesland – zo’n 450 kilometer lang. De eerste wandeling begint op Schiermonnikoog, de laatste eindigt in Wolvega.

Het Bonifatius Kloosterpad belicht de rijke historie van de kloosters en landschappen en toont de onlosmakelijke band tussen beiden. De pelgrim ruikt en ziet afdrukken van eeuwen in weidse akkers, graslanden, intieme boomwallen, coulissen, vaarten en wijken. Er is veel aandacht voor de gevarieerde natuur onderweg. Van noord naar zuid maakt de wandelaar kennis met het hedendaagse klooster Schiermonnikoog in Huize Rijsbergen, de abdijen Sion en Weerd, Bonifatiusabdij en -kapel in Dokkum, Claercamp bij Rinsumageast, Veenklooster, Vrouwenklooster, Gerkesklooster, Buweklooster, het Barraconvent in Burgum, Smelne in Smalle Ee en het Karmel klooster bij Drachten, Trimunt, Mariahof in Bakkeveen, Steenkerk bij Luinjeberd, het Hasker- en Schoter Convent ten noorden en zuiden van Heerenveen en als laatste op de grens met Overijssel, Blesdijke. Een reis tussen uitersten die de verbeeldingskracht van de pelgrim voedt en inspireert.

Op de website van het Bonifatius Kloosterpad zijn de etappes van de wandelingen te vinden. De routes kunnen er gedownload worden.

Het Friesch Dagblad had een interview met de schrijver bij het verschijnen van de wandelgids. Op de vraag of zo’n wandeling een religieuze onderneming is, zegt Boskers:

“Je kunt niet 450 kilometer langs dit soort plekken lopen, zonder je enigszins te bezinnen. Ik zie tegenwoordig veel mensen wandelen. Pelgrimeren staat vandaag de dag veel meer in het teken van ‘de zinnen verzetten’. Wandelaars zetten een stapje opzij in een maatschappij die alsmaar doorgaat. Door te wandelen kom je uit de maalstroom en letterlijk weer bij je zinnen.”

Bosker vertelt ook over zijn wandeling op Schiermonnikoog, waar vanaf 2015 monniken vanuit de Abdij Sion in Diepenveen naar toe getrokken zijn:

“Ik was daar natuurlijk voor een wandeling langs het klooster, maar heb ook een van de diensten in het kapelletje meegemaakt. Daar hoorde ik vier monniken prachtig zingen. Dat raakte me wel. Het zijn kleine momenten, maar die kunnen tegelijkertijd groots zijn.”

Bonifatius Kloosterpad Routegids, Fokko Bosker, Bornmeer Noordboek, € 17,90

Bij de routegids verscheen van dezelfde schrijver ook Bonifatius Kloosterpad Wandelverhalen, Fokko Bosker. Bornmeer Noordboek, €19,90

De citaten zijn overgenomen uit het artikel in het Friesch Dagblad van 15 november 2019, geschreven door Nynke Bruinsma.

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!