Body Language – Catharijneconvent

Van wonden in de vorm van vagina’s tot wandelende heiligen zonder hoofd. Welkom in de intrigerende belevingswereld van de middeleeuwer. In ‘Body Language. Het lichaam in de middeleeuwse kunst’ toont het Catharijneconvent de meest fascinerende kunst uit 1300-1500.

Museum Catharijneconvent de meest fascinerende verbeeldingen van het lichaam uit het tijdvak 1300 – 1500. Het lichamelijke werd in die periode namelijk op een totaal nieuwe manier afgebeeld. Wat zat hier achter? En tot welke – in hedendaagse ogen – merkwaardige kunst leidde dit? Kruip in de huid van de middeleeuwer en ervaar een nooit eerder tentoongesteld fenomeen!

In de middeleeuwen kwam de menselijke kant van Jezus, Maria en heiligen steeds meer centraal te staan. En wat is er menselijker dan een lichaam? Zo ontstond een intrigerende beeldcultuur waarin het lichaam en de lichaamsdelen van heilige figuren een hoofdrol speelden.

De kunst diende als hulpmiddel bij gebed en meditatie, waarbij inleving van groot belang was. De schilderijen, beelden en miniaturen werden daarom steeds extremer: bloederiger, hariger, smartelijker. Een uniek verschijnsel waarbij kunstenaars hun creativiteit de vrije loop lieten. Ingewikkelde theologische concepten werden daarbij vaak letterlijk in beeld gebracht. Verwonder u bijvoorbeeld over engelen die bloed opvangen uit een kraan of over Maria die haar moedermelk met een ferme straal in een fontein doet belanden.

Schitterend en vreemd

De laatmiddeleeuwse kunstwerken worden tegenwoordig vaak met ongemak en onbegrip bekeken. Juist daarom brengt Museum Catharijneconvent de mooiste voorbeelden voor het eerst bij elkaar en toont welke ideeën er aan ten grondslag liggen. Laat u overrompelen door een kant van de middeleeuwen die misschien rauw, vies en vreemd lijkt, maar juist getuigt van een diepe devotie.

In de tentoonstelling die loopt van 25 september 2020 tot 17 januari 2021 zijn zeldzame kunstwerken uit internationale collecties zoals Musée du Louvre, Musée de Cluny en het Rijksmuseum eenmalig samen te zien.

Plaats: Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38 Utrecht

Data: 25 september 2020 tot 17 januari 2021

Reserveer een aankomsttijd via deze link.

Meer informatie op de site van het museum of lees het artikel in Trouw over de tentoonstelling.

Afbeeldingen: website Catharijneconvent

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!