Bieren en kloosters, een goede combinatie

Steeds meer kloosters brengen speciaalbieren op de markt. Wat voorbeelden voor de liefhebbers of om kennis te maken.

Sion bier
Met gepaste trots presenteert Abdij Nieuw Sion het allereerste Sion kloosterbier: Sion Primeur. Met in haar kielzog de Sion Dubbel en de Saison die nu nog in het vat zit. Na maanden keihard werken om de brouwerij en de installatie af te krijgen, zijn ze eind januari begonnen met (proef)brouwen. En ja, de eerste bieren zijn gelukt en klaar voor de verkoop! Kom langs in de kloosterwinkel, of bestel via een proefpakket. En wat ook kan: kennismaken met het nieuwe bier in een bierproeverij!
De Sion Primeur: een donkerblond bier met een gouden gloed en vol van smaak. Licht zoet en fruitige aroma’s die doen denken aan abrikoos en vijgen met hints van karamel en vanille. Fluweelzacht met een bescheiden, aangenaam bittertje.
En de Sion Dubbel, diep robijnrood van kleur, de schuimkraag licht crème. Karamel en iets van chocolade in de geur. Licht zoet maar niet te, en weinig bitter. Heel subtiel iets van geroosterde mout in de afdronk. Bestel hier het introductiepakket 

Vanaf heden start de mogelijkheid een bierproeverij te boeken op zaterdagen op het klooster. Daarbij volgt na een korte rondleiding door het kloosterslot een proeverij in de kapschuur waar naast de brouwerij ook het proeflokaal is gevestigd. “We vinden het belangrijk dat mensen eerst weten waar ze zijn en waarom wij hier op deze manier brouwen. Daarna proeven we bij de brouwerij verschillende kloosterbieren met elk hun eigen verhaal,” aldus brouwer Frits Lutgerink. De proeverijen zijn alleen op afspraak, reserveren kan via de website.

Berne Abdijbier
Het idee start in 2015. Wij geloven dat elk bier een verhaal moeten delen en elk verhaal moet een biertje delen. Het enige Nederlandse Norbertijnen bier van de oudste nog bestaande abdij van Nederland, Abdij van Berne anno 1134.

In de archieven van Abdij van Berne zijn diverse gegevens die aantonen dat er in het oude Berne bij Heusden al in 1532 een brouwerij en brouwer was, genaamd Claes Berensen. Logisch want alle middeleeuwse kloosters hadden normaliter zo’n eigen voorziening, zeker de wat grotere. De oude waterput van waaruit water voor het bier werd gehaald bestaat nog steeds in de weilanden van het oude Berne. Het bier werd gebrouwen met zelfgeteelde hop en binnenlandse- en buitenlandse mout. In 1634 werd er al bier gebrouwen in Heeswijk en in 1639 werd een nieuw gemetseld brouwhuis gebouwd. Twee koperen brouwketels uit het oude Berne werden tot één gesmeed en er werden nieuwe brouwkuipen aangeschaft. Daarmee was de hele bierproductie naar Heeswijk overgeheveld. Er werd blond bier en speciaal bier (bruin bier) gemaakt dat erg goed in de smaak viel.

Helaas bestaat het brouwhuis in Heeswijk niet meer, maar de stichting Berne Abdijbier wil mettertijd deze eeuwenoude traditie in ere herstellen. Om dat te kunnen realiseren moeten er eerst heel veel biertjes worden verkocht. Dat kan natuurlijk alleen maar als het lekker bier is. Daarom wordt er nu volgens eigen recept op beperkte schaal bier gebrouwen bij een brouwerij in een bevriende abdij in België. In België omdat daar de kunst van hoogwaardige bovengistende bieren in de cultuur verankerd is en de technische middelen aanwezig zijn om dat goed te kunnen. Voor 2022 is er een Speciale Editie 2022 Vatgerijpte Abt-generaal Quadrupel.

Van dinsdag t/m zondag start om 14.00u vanuit het Proeflokaal een rondleiding met bierproeverij van Berne Abdijbier. Reserveren kan via de website.

Zundert trappist
In de spirituele traditie van de Cisterciënzers neemt de handenarbeid een voorname plaats in. Want ook in werken kan God gevonden worden. Of zoals het staat op een gedenksteen in de buitenmuur van de vroegere boerderij: ‘Opdat God in alles worde verheerlijkt’ (naar 1Pe 4,11). Dit verwijst naar de regel van Sint-Benedictus (RB 57,9) die voor ons monnikenleven een belangrijke inspiratiebron is. Al sinds de tijd van Benedictus, nu zo’n 1500 jaar geleden, worden dan ook de nodige ambachten binnen de muren van het klooster verricht. Sinds 2013 beoefenen men bij Abdij Maria Toevlucht het brouwambacht. In de moderne trappistenbrouwerij De Kievit bouwen de monniken voort op een eeuwenoude traditie.

‘Bij de start van de brouwerij hebben we gekozen voor een bier dat ons eigen is, we noemen het zelfs een beetje weerbarstig. Je moet het de tijd geven om van te genieten. Onze bieren zijn nauw verweven met onze omgeving. Om het bier z’n karakteristieke kruidigheid te geven gebruiken we plantaardige smaakmakers die van oorsprong in de omgeving van de abdij groeien en bloeien. Zo proef je letterlijk waar Zundert Trappist thuis is. In onze bieren is ook een heel klein beetje rookmout gebruikt. Het is een knipoog naar de turf die hier vroeger gewonnen werd. De Turfvaart stroomt nog altijd langs ons domein in de richting van Breda. Turf werd gebruikt voor het brouwen van bier, maar ook het drogen van de mout, die daardoor wat rokerig werd.’

In samenwerking met de VVV Zundert wordt er eens per twee maanden een vooraf te boeken excursie georganiseerd. De excursie begint bij het historische café In den Anker. Na een presentatie over het ontstaan van de brouwerij en de bieren, wandelt u in twintig minuten door het prachtige Brabantse landschap om de abdij heen naar de brouwerij. De excursie wordt weer afgesloten bij In den Anker met een kleine proeverij van Zundert Trappist.
Reserveren kan via de website.

Abdij van Grimbergen opent  bierbelevingscentrum: na 200 jaar brouwt de Abdij weer bier.

In de abdij van Grimbergen opende onlangs een nieuw bierbelevingcentrum. Bezoekers komen er alles te weten het Grimbergen-bier, maar ook over de algemene biergeschiedenis van België. Bierambassadeurs, opgeleid door abdijbrouwer pater Karel Stautemas, leiden de bezoekers rond.

“Na 5 jaar werken is dit belevingscentrum het sluitstuk van de oprichting van de microbrouwerij, de bierkruidentuin, het hoppeveld en de opleiding van de bierambassadeurs in Grimbergen”, vertelt pater Karel Stautemas, die tevens abdijbrouwer is. In het bierbelevingcentrum bij de abdij van Grimbergen zullen bezoekers meer te weten komen over het ‘Grimbergen’-bier, maar ook over ander bier. “We moeten verder kijken dan eigen navelstreng”, aldus pater Karel. “We leven in een land met een fantastische biercultuur en daar moeten we fier op zijn. Als abdij van Grimbergen willen daar ook op inzetten.”

Naast het bezoek aan de bierkruidentuin en het hoppeveld kunnen bezoekers in het belevingscentrum meerdere soorten bierstijlen leren kennen. “Het gaat niet alleen over blond of donker bier, maar ook over bepaalde smaken in bieren, zoals chocolade”, legt pater Karel uit. “Via een interactieve tool kom je vervolgens te weten welk bier jou het meest zal smaken. Tegelijkertijd komen onze brouwers ook te weten welke bieren bezoekers het lekkerst vinden.”

Om de opening van het bierbelevingcentrum feestelijk in te zetten, heeft de abdij van Grimbergen een speciaal biertje gebrouwen. “Een negental maanden heeft het bier gerijpt op wijnvaten en dat geeft een heel speciale Merlot-smaak aan het bier. Dat zorgt voor een zurig bier, in de stijl van een Geuze bijvoorbeeld.”

Bron tekst Grimbergen en Afbeelding: Paters van Grimbergen, Joris Herpol, nwsvrt

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 35!