Best verborgen – tuinbonen in tomaat

Of je iets bijzonders, iets kostbaar, iets met een vorm van waarde, in handen hebt is heel vaak niet zomaar te zien. Aan de buitenkant is te bevroeden wat er binnenin verborgen zit. Wat zacht en kwetsbaar is groeit in een harde schil of wordt door mensen in een stevig omhulsel ingepakt. Wanneer je er dan bij wil komen en het gebruiken moet je er eerst wat voor doen en ook is het zaak te weten hoe je dat verborgene het beste kunt benaderen om het niet te beschadigen of te verspelen.
Ook geestelijke zaken liggen niet open en bloot voor het grijpen. Die vragen evengoed om een passend lezen en verstaan, een behoedzame benadering, om subtiele omgang, om niet verdrukt te raken.
Alles vraagt om de juiste aanpak en zo is het zaak om peulvruchten te doppen, sinaasappels te pellen, noten te kraken, oplossingen te vinden door wat er speelt eerst maar eens rustig te bekijken,  geloof te zoeken door te leren stil te worden. Het beste dat ons geschonken wordt is vaak best (wel) verborgen.

Tuinbonen in tomaat

Boodschappen voor 2 personen

  • 1-1,5 kg tuinbonen
  • 2 flinke tomaten
  • halve ui
  • paar blaadjes salie (of gedroogd)
  • olijfolie, peper, zout

Zo maak je het

De lange groene peulen van boven naar beneden openritsen en de tuinbonen binnenin vrijmaken. De tuinbonen in een pannetje met water en een beetje zout koken. Afhankelijk van de maat van de tuinbonen 15 – 20 minuten. Giet de bonen af als ze beetgaar zijn.

Verwarm in een pan met dikke bodem een scheut olijfolie. Fruit hierin de kleingesneden ui. Voeg de fijngesneden blaadjes salie erbij en roer door. Ondertussen de tomaten in kleine stukjes snijden. Voeg de tomaat bij de ui en laat dit al omscheppend tot moes garen. Voeg dan de tuinbonen toe en laat alles al omscheppend warm worden en eventjes doorpruttelen. Op smaak brengen met zout en peper.

Eet smakelijk!

Gérard Martens

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!