Bachs onvoltooide Passie – Ad de Keyzer & Paul Verheijen

Bachs Johannes-Passion staat ten onrechte in de schaduw van zijn grote Matthäus-Passion. Beide verdienen het om vanuit de originele, nog nooit eerder beproefde invalshoek van de spiritualiteit onderzocht te worden. Dé Johannes-Passion bestaat niet. Bach heeft vier versies van deze passie gecomponeerd die interessante verschillen laten zien. Zijn tweede versie, het grootste werk dat Bach toen ooit geschreven had, is vreemd genoeg zijn meest onbekende werk.

Zoals beide auteurs eerder hebben laten zien in hun boek Bachs grote Passie over de Matthäus-Passion (‘AdK’s boek is ongeëvenaard, een godsgeschenk’ aldus F. Berkelmans in Benedictijns Tijdschrift) hebben zij nu de Johannes-Passion nauwgezet uiteengelegd volgens de zeventien fragmenten waarin Bach het lijdensverhaal volgens Johannes heeft verdeeld. Wie zich in hart, verstand en ziel durft te laten raken, zal het geheim ervaren van de werking die Bachs Johannes-Passion heeft.

Dit boek wil luisteraars, uitvoerders en onderzoekers behulpzaam zijn bij het zoeken naar antwoorden op de vraag: Wat heb ik gehoord? Waarom raakt dit mij?

Dr. A. de Keyzer (1952) is theoloog en was als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Nijmeegs Titus Brandsma Instituut op het gebied van de liturgische spiritualiteit. Van zijn hand verscheen ook Mystieke Perspectieven in Bachs Matthäus-Passion.

Drs. P. Verheijen (1952) is nieuwtestamenticus en was als docent levensbeschouwing werkzaam in het middelbaar onderwijs. Momenteel verzorgt hij onder andere cursussen over christelijke iconografie.

 

Leverbaar vanaf eind februari

€ 34.00

Direct bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

Tevens is op veler verzoek het boek Bachs grote passie over de Matthäus-Passion weer leverbaar vanaf 27 februari. Reserveer via deze link.

Boekinformatie
Hoe is het mogelijk dat de Matthäus-Passion van J.S. Bach zoveel mensen diep blijft raken? Dr. Ad de Keyzer, liturgist en musicus, houdt zich al twintig jaar bezig met deze vraag. Vanuit de blikrichting van de spiritualiteit presenteert hij een structuur van Bachs Matthäus-Passion. Bach heeft zijn grote Passie gecomponeerd voor de viering van Goede Vrijdag. Deze liturgische context geeft ons, als uitvoerders en toehoorders, te denken. ‘Wat gebéurt hier?’ De auteur neemt ons fragment voor fragment mee door de Matthäus-Passion en ontdekt hoe tekst en muziek samen ongekende emotie oproepen.
Paperback 472 blz, € 34,00

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!