Athos – documentaire

Voor wie geïnteresseerd is in een heel ander kloosterleven dan het Nederlandse, is er de anderhalf uur durende documentaire Athos. Een filmmaker kreeg in 2016 bij hoge uitzondering toegang tot het klooster op de berg Athos en biedt in deze documentaire een intieme blik in het dagelijkse leven van de monniken.

De documentaire is te vinden op Netflix. Kijk hem hier: Athos

De documentaire is hieronder ook op Youtube te bekijken.

Wat is Athos?
Athos, ook wel Mount Athos genoemd, is een autonome monnikenrepubliek sinds de Byzantijnse tijd, met als hoofdstad Karyes. Het is een orthodox spiritueel centrum, gelegen op het meest oostelijke schiereiland van Chalkidiki in Griekenland. Athos heeft een zeer ruig bergland, is dichtbebost en heeft de hoogste top van Chalkidiki van 2.033 meter. De monniken, in totaal 1.500, leven in 20 kloosters op en in aparte gemeenschappen op Athos in een gebied van 336 km2. Er zijn 17 Griekse kloosters, een Bulgaars, een Russisch en een Servisch klooster. De kloosters houden bijen, hebben wijngaarden en bouwland. De ‘Heilige Berg’ is ook een erkend artistiek gebied. In de Athos kloosters schilderen de monniken religieuze iconen.

Vrouwen en kinderen zijn op Mount Athos niet welkom. Mannen vanaf 18 jaar moeten een visum aanvragen en kunnen maximaal vier dagen blijven. Per dag worden 120 aanvragen gehonoreerd van Grieken en 10 buitenlanders. Vanuit Sithonia kun je per boot tot 500 meter uit de kust van Athos komen. Op deze boten mogen ook vrouwen mee. Zelfs de dieren op Athos zijn mannetjes. Alleen kippen mogen er komen, want de monniken hebben de verse eierdooiers nodig voor het schilderen van hun iconen. Het onderhoud van de wegen en kloosters wordt door mannen van buitenaf gedaan.

De kloosters
De Europese Unie stelt geld beschikbaar voor het behoud van de kloosters. Athos is ook opgenomen in de Unesco Erfgoedlijst. De kloosters van Athos zijn gebouwd volgens het typische ontwerp van orthodoxe kloosters: een vierkante, rechthoekige of trapezoïde muur geflankeerd door torens, die de ruimte van een heilige plaats markeert, met in het centrum een vrijstaande kerk. Het ontwerp van de kloosters (waarvan er nu ongeveer 20 worden bewoond door ongeveer 1.400 monniken) had invloed tot in Rusland. De schilderschool had invloed op de geschiedenis van de orthodoxe kunst.

Op Mount Athos zijn in totaal 20 verschillende kloosters. Megisti Lavra is het oudste, belangrijkste en grootste klooster op Athos. Het dateert uit het jaar 963 en is gebouwd op een rots in het zuidoosten van Athos. Het Agios Panteleimon klooster aan de westkust van Athos, direct aan de zee, wordt ook wel het Russische klooster genoemd. Dit klooster heeft imposante gebouwen, met fraaie grote klokken en veel verschillende etages. Het Agios Pavlos klooster is het meest zuidelijkste klooster aan de westkant van Mount Athos. Het is het enige klooster dicht bij de gelijknamige berg Athos met fraaie torens en kastelen om het te beschermen.

Het Simonos Petra klooster is een imposant klooster aan de zuidwestkust van Athos gebouwd hoog boven op een rots. In totaal heeft dit klooster maar liefst zeven verdiepingen. Het is een prachtig gebouw en het meest speciale van Mount Athos.

Grote foto: Russisch klooster op Athos, David Mark via Pixabay
Kleine foto’s: alexchiko via Pixabay  enWikipedia: (Simonos Petra klooster)
Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!