Art Stations of the cross – Amsterdam

Vijftien kunstwerken vormen een moderne kruisweg door Amsterdam. Onder de titel Art Stations of the Cross: Troubled Waters worden van 6 maart tot 22 april 2019 actuele verbeeldingen van de kruisweg tentoongesteld op verschillende locaties in de stad.

Waarom hebt U mij verlaten?

Jezus’ woorden vanaf het kruis resoneren met de wanhoop die veel mensen vandaag de dag voelen. Dit gevoel is urgent voor hen in de marge van de samenleving, van vluchtelingen tot slachtoffers van mensenhandel. Art Stations of the Cross is een uniek publiek kunstproject, dat bezoekers meevoert op een artistieke en contemplatieve tocht. Het verhaal en de symboliek van de Kruisweg zetten aan tot reflectie over actuele vormen van onrecht. De vijftien moderne kunstwerken van willen de bezoeker naast Jezus’ lijdensweg ook laten bezinnen op het lijden en onrecht in de wereld.

Het project is gestoeld op de traditie van de Kruiswegstaties, de veertien gebeurtenissen tijdens Jezus’ laatste tocht door Jeruzalem – van zijn veroordeling tot de kruisiging en graflegging. In Amsterdam is een vijftiende statie toegevoegd: de wederopstanding. De tentoonstelling vormt een eigentijdse Via Dolorosa, of Lijdensweg, met haltes op 14+1 locaties in Amsterdam. De route voert langs zowel seculiere als religieuze locaties, waaronder de St. Nicolaaskerk, de Reinwardt Academie, The Small Museum bij Paradiso, en het oudste gebouw van de stad, de Oude Kerk.

Zeven Nederlandse en zeven buitenlandse, christelijke en niet-gelovige kunstenaars werkten mee aan het project. Deze vierde editie in Amsterdam volgt na Londen (2016), Washington (2017) en New York (2018). Een impressie van alle kunstwerken die in Amsterdam te zien zijn, is te vinden op artstations.org

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De route langs de kunstwerken is bedoeld als een kunstzinnige contemplatieve pelgrimstocht. De kruiswegstaties willen de ‘pelgrims’ een handvat bieden om tijdens de veertigdagentijd stil te staan bij het lijden van Christus en onze medemens. Dit gebeurt op een manier die de bezoekers kunstzinnig, geestelijk en moreel uitdaagt. Op 13 locaties bevindt zich één kunstwerk, in de Singelkerk zijn dat er twee en de installatie in de Oude Kerk vormt zowel de 14de als de 15de statie. Alle werken zijn hedendaags, in drie gevallen speciaal ontwikkeld voor dit project. De bezoekers zullen ‘verborgen’ plekken in Amsterdam gaan ontdekken en de stad met nieuwe ogen gaan bezien.

De route Art Stations of the Cross is gratis toegankelijk. De openingstijden kunnen verschillen per locatie.