Antoine Bodar ontmoet Edith Stein

In de eerste weken van 2021 zendt KRO-NCRV op televisie een tweeluik over Edith Stein uit. Priester Antoine Bodar volgt daarin de levensloop van deze filosofe, karmelietes en martelares.

Voor Bodar is Edith Stein (1891-1942) een van de meest bekende en inspirerende persoonlijkheden van de twintigste eeuw. Niet voor niets verleende paus Johannes Paulus II haar de titel van Co-Patrones van Europa.

Edith Stein kwam ter wereld in een orthodox-joodse familie in de Duitse stad Breslau (het huidige Wrocław in Polen). Op dertienjarige leeftijd zwoer ze haar joodse geloof af en werd atheïst. In 1922 liet zij zich dopen in de Katholieke Kerk. In 1934 trad ze toe tot de Ongeschoeide Zusters van de Orde van de Allerzaligste Maagd Maria van de Berg Karmel en nam de kloosternaam Teresia Benedicta a Cruce aan. In 1938 vluchtte ze voor de nazi’s naar Nederland, waar ze haar intrek nam in het karmelietessenklooster van Echt, Limburg. In 1942 werd zij samen met haar zus Rosa gearresteerd. Beiden werden vergast in Auschwitz-Birkenau.

Kijk de eerste aflevering hier terug: Edith Stein zoekt de waarheid. Deel 2 volgt op 9 januari om 16.40 uur op NPO 2.

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!