Als God renoveert | Vijf praktijkverhalen in Nederland

Priester Robert van Aken, Pastoor Richard Lobo, Diaken Iwan Osseweijer, priester Harrold Zemann en Mirjam Spruit van Centrum Parochie Spiritualiteit delen hun ervaringen over de vernieuwende methode ‘Als God renoveert’ van James Mallon.

Dit boekje is net als het Als God renoveert Werkboek een goede aanvulling op het eerste boek Als God renoveert. Voor wie verder wil!

Een citaat:

Jubilerende priester Harrold Zemann voelt op Alpha-cursus weer leerling

Als je ergens een deur sluit zet god een raam open

Harrold Zemann viert dit jaar zijn jubileum als priester. Dat wordt een groot feest, in en rond de 16 geloofsgemeenschappen die aan hem zijn toevertrouwd in het midden van het land. Bij dit 25-jarig priesterfeest zal deze geboren Achterhoeker overladen worden met geschenken, want hij is een populaire pastoor. Maar de grootste cadeaus heeft hij al binnen. Dat is zijn deelname aan Alpha in Barneveld en dat is ook de introductie van Kisikids in Zeist. Het kinderkoor daar lag op ape- gapen, de komst van Kisikids veranderde alles. Ouders met kinderen eten daar samen, lezen Bijbelverhalen, zingen liederen en ontdekken zo de levende Christus. Waar het kinderkoor het niet redde, zorgt Kisikids voor nieuwe initiatieven rond gezinnen die zingen en praten over het geloof. Het geeft Harrold Zemann vertrouwen in de toekomst. Door deze geschenken durft hij ook anders te denken: als je ergens een deur sluit zet God een raam open.

Missionaire kerk is geen trucje, maar begint met de binnenkant van geloof
Dat is een mooie zin die precies weergeeft waar het in de missionaire kerk om draait. Durven we nog te geloven dat het ook anders kan in de kerk? Blijven we vastzitten in de riedel van elke dag: minder kerkgangers, minder sacramenten, minder financiën, minder kerken? Of geloven we werkelijk nog in gelovige groei? Harrold Zemann is er de man niet naar om tegeltjeswijsheden te ventileren, hij is er ook de priester niet naar om van minder, minder, minder naar meer missionaire kerk te gaan. Dan wordt het een trucje met een paar ingrepen aan de buitenkant. Als iemand weet dat het om de binnenkant gaat, dan is het Harrold Zemann. Die binnenkant heeft hij opnieuw ontdekt tijdens de Alpha-cursus in Barneveld. Hij deed mee als priester. En voor het eerst voelde hij zich weer leerling. Hij noemt het één van de mooiste dagen van zijn priesterschap: dat hij weer leerling is geworden. Om leerlingen te maken in een missionaire kerk moet ook een priester weer leerling worden en zich diep geraakt weten door de levende Christus. Dat is wat er gebeurt met deze sympathieke priester uit de Achterhoek. Hij komt nooit woorden tekort, maar hij weet zich nu werkelijk geraakt door de Heilige Geest. …

Blz. 39, 40 en 41

 

Leo Fijen

60 pagina’s

Verschijnt 24 maart
Reserveer nu!

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!