Alcoholvrij trappistenbier: La Trappe Nillis

Bierliefhebbers kunnen er sinds de lancering maximaal zes flesjes kopen. Een deel van de opbrengst is bestemd voor projecten op het vlak van onderwijs en gezondheidszorg van de medebroeders van de abdij in Oeganda. Het nieuwe La Trappe Nillisbier is donker, amberkleurig met de frisse aroma’s van gist en hop en een moutige, karamelzoete afdronk. De naam ‘Nillis’ is afgeleid van het Latijnse Nihil (niets) en Nullus (geen enkel). Daarmee doet La Trappe Nillis ook in naam recht aan wat het is: 0,0% alcohol en traditioneel 100% La Trappe. Maar er is nog een betekenis die van ‘Nillis’ een passende naam maakt. “Het is een verbastering van Nilus, dat verwijst naar de rivier de Nijl”, vertelt broeder Isaac, de prior van Abdij O.L.V. van Koningshoeven. Hij was nauw betrokken bij de ontwikkeling van het alcoholvrije bier. “De Nijl ontspringt in Oeganda, waar wij als trappistengemeenschap een dochterhuis hebben, Our Lady of Victoria. De naam van dit nieuwe bier symboliseert daarmee ook onze verbondenheid met dat land.”

De prior onderstreept dat het geen sinecure was om dit bier te kunnen maken. Eerst moet het bier gebrouwen worden en daarna pas wordt de alcohol eruitgehaald. De trappisten van Koningshoeven maakten drie jaar geleden de eerste plannen voor het brouwen van het nieuwe bier, omdat er vooral bij jongeren almaar meer vraag is naar alcoholvrij bier.

De Nederlandse trappisten kondigen nog aan dat zij ook voor de toekomst plannen blijven maken voor de activiteiten van hun brouwerij. Koningshoeven wil ook graag de wereldprimeur van het eerste biologische trappistenbier. Ook dat bier zal bestemd zijn voor de verkoop, want bij de broeders staat er tijdens de maaltijden geen trappist, maar gewoon water op tafel.

Bericht gedeeltelijk overgenomen van kerknet.be

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!